Τσιτουρίδης: Ενδεικτικές ζημίες στα Ταμεία 7.859.360 ευρώ την περίοδο 2002-2003

Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 17:08

Συνήλθε σήμερα η Επιτροπή που ανέλαβε την υποβολή τελικού σχεδίου νομοθετικών ρυθμίσεων για τον οικονομικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και για την κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας τους.

Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, κατά δήλωσή του, ζήτησε από την Επιτροπή να επισπεύσει το έργο της, τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτε σχετικά με το θέμα των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε ομόλογα.

Ο κ. Τσιτουρίδης έδωσε διευρινήσεις για τα σύνθετα ομόλογα. «Αποτελούν ένα σχετικά πρόσφατο προϊόν, το οποίο χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι μια επένδυση που σε σχέση με άλλες επενδύσεις σταθερού επιτοκίου έχει έναν κίνδυνο επειδή μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα.

Για το πώς λειτουργούν τα συγκεκριμένα ομόλογα, ο κόσμος αρκεί να ξέρει ότι τα πρώτα χρόνια έχουν ένα σταθερό υψηλό επιτόκιο και τα επόμενα το κέρδος του επενδυτή προσδιορίζεται από τις διαφορές επιτοκίων, τις οποίες ξέρουν να υπολογίζουν οι επαΐοντες των διεθνών χρηματαγορών. Ολα τα υπόλοιπα είναι για να δημιουργούν σύγχυση που διευκολύνει την εκτίμηση περί απάτης. Το αν τελικώς θα κερδίσουν και πόσο όσα Ταμεία επένδυσαν, αυτό είναι κάτι που θα το ξέρουμε στη λήξη του ομολόγου. Όχι από τώρα. Οι διακυμάνσεις του, θετικές ή αρνητικές τώρα είναι λογιστικές. Σας παραδίδω σήμερα πίνακα με το ποια ταμεία αγόρασαν σύνθετα ομόλογα Δημοσίου ή Τραπεζών. Το ποσό που έχουν επενδύσει τα ταμεία σε σύνθετα ομόλογα σε διάρκεια τριών ετών είναι 1,26 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο περιουσίας τους περίπου 31 δισ. ευρώ. Από τα 1,26 δισ. ευρώ που έχουν επενδυθεί, τα 777,4 εκατ. ευρώ ή το 2,5% των διαθεσίμων των ταμείων αφορούν σύνθετα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα σύνθετα ομόλογα τραπεζών. Γι' αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά έχουμε συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Διαθέτουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε αφ’ ενός σε πλήρη θωράκιση του συστήματος και αφ’ ετέρου σε πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης»

«Λέει η αντιπολίτευση ότι χάνονται τα λεφτά των ασφαλισμένων.Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ακριβώς το αντίθετο. Η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων από 21,8 δισ. ευρώ το 2003, έφθασε στα 28,9 δισ. ευρώ το 2005 και θα ξεπεράσει τα 31 δισ. ευρώ το 2006. Μέσα σε μια τριετία η αύξηση θα φτάσει περίπου στο 42%.

Αντίθετα, περιουσία - κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων χάθηκε κατά την περίοδο 1999-2002, όταν στο ΠΑΣΟΚ έπαιζαν παιχνίδια στο χρηματιστήριο με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Το 1999 η περιουσία των Ταμείων σε μετοχές ήταν 5,22 δισ. ευρώ, το 2002 ήταν 1,76 δισ. ευρώ. Χάθηκαν δηλαδή 3,46 δισ. ευρώ καθαρής περιουσίας.

Οταv ο κ. Παπανδρέου λέει "φέρτε πίσω τα λεφτά", εννοεί άραγε αυτά τα 3,5 δις ευρώ;

Ακούμε εδώ και ενάμιση μήνα για μια γαλάζια χρηματιστηριακή εταιρεία, την ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Θα σας πω ότι από τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνουμε για την τελευταία δεκαετία, με την ίδια αυτή χρηματιστηριακή, προφανώς "πράσινη" τότε, από αγορές και πωλήσεις ομολόγων σε ταμεία, κατά την περίοδο 2002-2003, ζημιώνουν τα ταμεία κατά 5.545.400 εκ. ευρώ

Επιπλέον από μια ενδεικτική απαρίθμηση αγοραπωλησιών ομολόγων με άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες ζημιώθηκαν τα Ταμεία κατά άλλα 2.313.960 ευρώ. Σύνολο ζημιών, επαναλαμβάνω εντελώς ενδεικτικά και δειγματοληπτικά από ελάχιστο αριθμό συναλλαγών που έχουν ερευνηθεί, για τα Ταμεία 7.859.360 ευρώ. Και μιλώ για την περίοδο 2002-2003. Σας δίδω τα στοιχεία. Απεκάλυψε τότε κάτι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Εκανε τίποτα ο τότε Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΠΑΣΟΚ;».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα