ΠΑΣΟΚ: Ζητά ενημέρωση της Βουλής για το «σκάνδαλο» της ΛΑΡΚΟ

Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 19:51

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Κωνσταντίνο Καραμπίνα, απέστειλαν σήμερα 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της Επιτροπής, με την οποία ζητούν τη σύγκλησή της, ώστε οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών, ο Πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ Βασίλειος Τσίπρας και ο Διευθύνων Σύμβουλός της Κωνσταντίνος Θανάσουλας, να ενημερώσουν τα μέλη της, σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με την προπώληση της παραγωγής νικελίου της ΛΑΡΚΟ και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης της επιχείρησης, που σωρεύουν τεράστιες ζημιές σ' αυτή και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της.

«Επελέγη η μέθοδος της προπώλησης πολύ μεγάλων ποσοτήτων της παραγωγής νικελίου της ΛΑΡΚΟ, με το αιτιολογικό της αντιστάθμισης των κινδύνων, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές των μετάλλων στην παγκόσμια αγορά βρισκόταν σε συνεχή άνοδο και η τιμή του νικελίου σημείωνε αλλεπάλληλα ρεκόρ.

Η προπώληση της παραγωγής του νικελίου της ΛΑΡΚΟ, μέχρι το β΄ εξάμηνο του 2008, έγινε μέσω των ίδιων τραπεζικών οργανισμών (HYPO, BARCLAYS και J.P. MORGAN), που μετείχαν στην πώληση των δομημένων ομολόγων, στα ασφαλιστικά ταμεία, σε τιμές πολύ χαμηλότερες (έως και 60%) από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Οι ενέργειες αυτές του Διευθύνοντος Συμβούλου, της ΛΑΡΚΟ, κ. Θανάσουλα, που είναι εκλεκτώς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και έχει πλούσιο βιογραφικό σε χρηματιστηριακές δραστηριότητες στο Λονδίνο, είχαν σαν αποτέλεσμα να αποστερηθεί η ΛΑΡΚΟ, από σημαντικότατα έσοδα.

Υπολογίζεται, ότι η ζημιά που υπέστη η ΛΑΡΚΟ, το 2006 ανέρχεται στα 74 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2007, η απώλεια εσόδων της ΛΑΡΚΟ, αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό, που αυτή στερήθηκε το έτος 2006.

Η προπώληση της παραγωγής νικελίου, σε πολύ χαμηλές τιμές, χωρίς να λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι τάσεις των τιμών των μετάλλων στην παγκόσμια αγορά, με την επίκληση, όμως, μιας στρατηγικής που εφαρμόζεται σε άλλες συγκυρίες και αποσκοπεί στην εξασφάλιση της κερδοφορίας της επιχείρησης και όχι στην απώλεια εσόδων, εν αγνεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και με προμήθειες πολλαπλάσιες από τις προηγούμενες περιόδους, συνιστά μέγα σκάνδαλο, γα το οποίο η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο και στον Ελληνικό Λαό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα