Γκαργκάνας: Tο μεγαλύτερο μέρος απωλειών του ΤΤ από τα κλασσικά ομόλογα

Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 20:14

Αναρμόδιος να εμπλακεί στο θέμα των δομημένων ομολόγων δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τη νομισματική πολιτική 2006-2007.

Ο κ. Γκαργκάνας επανέλαβε ότι ο έλεγχος στα ασφαλιστικά ταμεία δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά στην ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον έλεγχο των αποθεματικών των Ταμείων, στην οποία προϊσταται ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θωμόπουλος και υπάγεται στο υπουργείο Απασχόλησης.

Ο κ. Γκαργκάνας αναφέρθηκε και στο θέμα των επενδύσεων σε δομημένα ομόλογα, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), καταθέτοντας στην Επιτροπή το σχετικό πόρισμα ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος. «Αν και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αξιολογεί τις αποδόσεις επενδύσεων, η απόδοση του συνολικού χαρτοφυλακίου των ειδικών προϊόντων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σύμφωνα με τον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι είναι θετική. Η αποτίμηση από επενδύσεις σε δομημένα προϊόντα δεν επηρέασαν την φερεγγυότητα της Τράπεζας, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υπερβαίνει σημαντικά το ελάχιστο όριο που θέτει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας», δήλωσε ο κ. Γκαργκάνας. Παράλληλα επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς εξ αποτιμήσεως που η τράπεζα λογιστικοποίησε, προήρχετο από τα κλασσικά κρατικά ομόλογα και όχι από τα δομημένα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα, «τα κλασσικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν ζημιά εξ αποτιμήσεως ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ειδικών προϊόντων κέρδη εξ αποτιμήσεως ύψους 1,9 εκατ. Από το σύνολο των ειδικών προϊόντων, τα επιτοκιακά δομημένα, που αποτελούν μέρος αυτών, παρουσιάζουν ζημιά εξ αποτιμήσεως ύψους 8,5 εκατ. ευρώ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα