Το φθινόπωρο η έγκριση από Ε.Ε. για την αναθεώρηση του ΑΕΠ

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007 09:20

Βρυξέλλες,

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ αναμένεται να ληφθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ΑΕΠ, ενώ προηγουμένως θα υπάρξει και νέα αποστολή κοινοτικών εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα.

Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, στον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Σύμφωνα με τον Ισπανό Επίτροπο, η Eurostat και η Επιτροπή Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) δεν έχουν ακόμα λάβει επαρκή ενημέρωση ως προς τα αναθεωρημένα στοιχεία και τις μεθοδολογικές αλλαγές που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο επίτροπος αποσαφηνίζει ότι αποφάσεις της Κομισιόν σχετικές με το αναθεωρημένο ελληνικό ΑΕΠ δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο του 2007 καθώς «η συγκεκριμένη έκθεση αξιολόγησης αναμένεται να υποβληθεί στην Επιτροπή ΑΕΕ τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο του 2007».

Η Κομισιόν σημειώνει ότι το τετρακοσίων εξήντα σελίδων συμπληρωματικό έγγραφο που κατέθεσαν οι Ελληνικές Αρχές στις 6 Φεβρουαρίου, μεταφράζεται σε γλώσσα εργασίας της κοινότητας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη πολυμελούς αποστολής εμπειρογνώμων στην Ελλάδα.

Ο κ. Αλμούνια υπογραμμίζει ακόμη ότι ειδικοί από άλλα κράτη μέλη θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στην εν λόγω αποστολή προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια όπως και στην περίπτωση άλλων κρατών μελών.

Τα πορίσματα της αποστολής θα συζητηθούν πρώτα με την ελληνική κυβέρνηση, η γνώμη της οποίας θα ληφθεί υπ' όψιν. Μετά το πέρας της αποστολής, η Eurostat θα παρουσιάσει μία πλήρη έκθεση αξιολόγησης επί των αναθεωρημένων στοιχείων του ΑΕγχΠ και του ΑΕΠ στην Επιτροπή ΑΕΕ για μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο και το ύψος της αναδρομικής ελληνικής συνεισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η Κομισιόν αποσαφηνίζει ότι «μόνο αφού θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα βήματα θα είναι η ίδια σε θέση να υπολογίσει την επιπλέον συνεισφορά».

Ατζέντα Ecofin

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία αλλά και ειδικότερα στα φορολογικά συστήματα, ώστε να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα, για την αντιμετώπιση των αυξημένων δαπανών από τη γήρανση του πληθυσμού, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε πρότασή της που θα απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση του ECOFIN, αναφέρει ότι η παγκοσμιοποίηση, η αυξημένη κινητικότητα των συντελεστών παραγωγής και η γήρανση του πληθυσμού δημιουργούν νέες προκλήσεις για τη φορολογική πολιτική.

Συνεπώς, για τα επόμενα χρόνια, είναι σημαντικό οι χώρες της Ε.Ε. να συνεχίσουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων για αποτελεσματικά φορολογικά συστήματα, με παράλληλη διασφάλιση υγιών δημοσίων οικονομικών.

Επίσης σε ό,τι αφορά το σκέλος των δημοσίων δαπανών, η συζήτηση στο Συμβούλιο θα βασιστεί σε κείμενο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να διερευνηθεί η αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στη έρευνα και ανάπτυξη, στην εκπαίδευση, τις υποδομές κ.λπ. Αναφέρει, επίσης, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών.

Στην ατζέντα του ECOFIN, στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, βρίσκεται επίσης το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, που εντάσσεται στις προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας, όπως και η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και των γρήγορων τεχνολογικών εξελίξεων.

Στο Eurogroup, εξάλλου, που συνεδριάζει σήμερα, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές πολιτικές στις χώρες της ευρωζώνης για το 2007 και 2008, όπως επίσης και οι προοπτικές για τη διεύρυνση της ευρωζώνης.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα