Διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Εφθασε τα 3.109 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007 09:26

Σε 3.109 εκατ. ευρώ ανήλθε το Φεβρουάριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξημένο κατά 554 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2006.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την καταγραφή ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων (έναντι πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του 2006) και δευτερευόντως την αύξηση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2006 οφείλεται στην αύξηση κατά 203 εκατ. ευρώ του εμπορικού ελλείμματος εξαιρουμένων των καυσίμων και των πλοίων, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και για αγορές πλοίων κατά 81 εκατ. ευρώ και 22 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 16 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 68 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πληρωμών για τόκους επί δανείων και καταθέσεων και δευτερευόντως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για μερίσματα, ενώ αντίθετα μειώθηκαν ελαφρά οι καθαρές πληρωμές τόκων επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούνται από μη κατοίκους.

Σημαντικότερη όμως ήταν η μεταβολή του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, το οποίο παρουσίασε έλλειμμα 289 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 114 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη σημαντική (κατά 287 εκατ. ευρώ) αύξηση των πληρωμών προς στην ΕΕ, η οποία αντανακλά τη συγκυριακή αύξηση κονδυλίων (όπως έκτακτες συνεισφορές και επιστροφές) τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδόσεις προς τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 1.136 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 5.913 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Στη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέβαλαν επίσης η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων και η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Αντίθετα, παρατηρήθηκε μικρή άνοδος στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 652 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 412 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 96 εκατ. ευρώ ή 5,6%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 508 εκατ. ευρώ ή 9,6%. Την ίδια περίοδο, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων αυξήθηκαν κατά 287 εκατ. ευρώ ή 85%. Τέλος, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 47 εκατ. ευρώ ή 3,2%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 55 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση όλων των επί μέρους ισοζυγίων και κυρίως των μεταφορών και του ταξιδιωτικού. Ειδικότερα σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ ή 6,9%, ενώ οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 79 εκατ. ευρώ ή 3,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 169 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, η σημαντική μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 370 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ακαθάριστων πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης προς την ΕΕ, η οποία παρατηρήθηκε μόνο το μήνα Φεβρουάριο.

Ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων

Το Φεβρουάριο του 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 767 εκατ. ευρώ, κατά 694 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2006. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης). Έτσι, παρά το έλλειμμα που παρατηρήθηκε στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ισοζύγιο μεταβιβάσεων συνολικά παρουσίασε πλεόνασμα σημαντικά υψηλότερο εκείνου του Φεβρουαρίου του προηγουμένου έτους.

Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 841 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 733 εκατ. ευρώ από ότι το 2006. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά αποκλειστικά τη άνοδο των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 986 εκατ. ευρώ, κατά 363 εκατ. ευρώ υψηλότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2006.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων (με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 2.342 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2007 μικρότερο κατά 140 εκατ. ευρώ από εκείνο του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους. Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2007 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 5.072 εκατ. ευρώ, έναντι 4.668 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Ισοζύγιο χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Φεβρουάριο του 2007 η κατηγορία των άμεσων επενδύσεων παρουσίασε σημαντική καθαρή εκροή ύψους 1.829 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την εκροή κεφαλαίων ύψους 1.750 εκατ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της FINANSBANK (Τουρκία) από την Εθνική Τράπεζα (εκροή ποσού ύψους 1.722 εκατ. ευρώ), αλλά -- σε πολύ μικρότερο βαθμό -- και την εκροή (μείωση κατά 79 εκατ. ευρώ) που καταγράφηκε στις άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους, εν μέρει λόγω της πώλησης της PFIZER HELLAS A.E από την μητρική της εταιρία στην JANSSEN-CIGA ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕΒΕ (εκροή ύψους 23 εκατ. ευρώ). Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 2.416 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στις αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές (ύψους 3.725 και 1.260 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από αγορές ομολόγων εκδόσεως εξωτερικού από έλληνες επενδυτές, ύψους 2.401 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 1.628 εκατ. ευρώ, η οποία κυρίως αντανακλά το γεγονός ότι η αύξηση των τοποθετήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού σε καταθέσεις και repos την Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια της αύξησης των αντίστοιχων καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2007 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 1.901 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 364 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006). Ειδικότερα, η εκροή κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους ανήλθε σε 1.844 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκε εκροή (μείωση ύψους 57 εκατ. ευρώ) στις άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 6.608 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου (έναντι καθαρής εκροής 663 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2006), δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 6,6 και 2,8 δισεκ. ευρώ, αντίστοιχα) υπεραντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την εκροή κεφαλαίων κατοίκων για τοποθετήσεις σε ομόλογα εκδόσεως εξωτερικού (ύψους 3,0 δισεκ. ευρώ). Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εκροή ύψους μόλις 284 εκατ. ευρώ (έναντι σημαντικής καθαρής εισροής 4,7 δισεκ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2006) αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι η εκροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και σε -- πολύ μικρότερο βαθμό -- για αποπληρωμές δανείων αντισταθμίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τοποθετήσεις μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου 2007 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα