Nissan: Κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης στην Ιαπωνία

Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 09:24

ΠΡΟΣΦΟΡΑ κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση θα κάνει στους εργαζομένους της η Nissan Motor Co., η τρίτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, μετά την μείωση των πωλήσεων στο εσωτερικό, που ανάγκασε την εταιρεία, να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους των κερδών και των πωλήσεών της.

Η αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι 1.500 εργαζόμενοι στην Ιαπωνία θα αποδεχθούν την προσφορά, σύμφωνα με τον Simon Sproule, εκπρόσωπο της Nissan, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα. Η προσφορά θα αρχίσει να ισχύει από τον Ιούνιο και αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην Ιαπωνία.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Nissan, Carlos Ghosn, δεν πέτυχε την προηγούμενη χρήση τους στόχους για τα κέρδη και τις πωλήσεις, για πρώτη φορά από την ανάληψη της θέσης του προέδρου της εταιρείας, το 2000. Οι εσωτερικές πωλήσεις της Nissan, εξαιρουμένων των μικρών οχημάτων, υποχώρησαν για 18ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, αναγκάζοντας την αυτοκινητοβιομηχανία να μειώσει την παραγωγή, εν μέσω της έλλειψης νέω μοντέλων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία λανσάρισε μόνο ένα νέο μοντέλο διεθνώς το πρώτο εξάμηνο της χρήσης που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο Ghosn είπε ότι η Nissan πρέπει να αποδείξει το σχέδιό της για νέα μοντέλα σε πιο τακτική βάση. Η Nissan παρουσιάζει 11 νέα ανασχεδιασμένα μοντέλα τη χρήση που άρχισε την 1η Απριλίου, συμπεριλαμβανομένου του μικρού οχήματος Rogue.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο έως 1,6%, φθάνοντας στα 1.240 γιέν η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 1.233 γιέν η μία στις 12:45 μ.μ. στο Τόκυο.

Τον Φεβρουάριο η Nissan αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου κατά 12%, στα 460 δισ. γιέν, από 523 δισ. γιέν. Επίσης αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα λειτουργικά της κέρδη κατά 11%, στα 773 δισ. γιέν. Η Nissan θα ανακοινώσει τα κέρδη της στις 26 Απριλίου.

Το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης θα προσφερθεί σε 12.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης ηλικίας πλέον των 45 ετών, με πέντε και πλέον χρόνια στην εταιρεία. Οι εργαζόμενοι σε επίπεδο διοίκησης δεν περιλαμβάνονται. Το πακέτο συνταξιοδότησης θα βασίζεται με τα χρόνια εργασίας, σύμφωνα με τη Nissan, η οποία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η περίοδος αιτήσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση είναι από την 1η Ιουνίου έως τα τέλη Μαρτίου του 2008, όπως ανακοίνωσε η Nissan.

H αυτοκινητοβιομηχανία έκανε παρόμοια προσφορά στους εργαζομένους της στις ΗΠΑ, όπου περισσότερος από τον διπλάσιο αριθμό υπαλλήλων αναμένεται να δεχθεί την προσφορά. Συνολικά 775 εργαζόμενοι συμφώνησαν να φύγουν από τα εργοστάσια συναρμολόγησης και κατασκευής κινητήρων της Nissan, σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ, τον μήνα που πέρασε.

Η Nissan στράφηκε στις εξαγορές, μετά τη μείωση των πωλήσεων οχημάτων της στις ΗΠΑ κατά 5,3% πέρυσι, στο 1,02 εκατ. οχήματα, εμφανίζοντας την πρώτη μείωση από το 2001. Οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2007. Οι ΗΠΑ αποτελούν περίπου το 30% των παγκοσμίων πωλήσεων της Nissan.

Νωρίτερα σήμερα η εφημερίδα Nikkei σε δημοσίευμά της αναφέρθηκε στο πρόγραμμα συνταξιοδότησης που θα προσφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Nissan χρειάζεται να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά περίπου 700.000 οχήματα μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, για να επιτύχει τον στόχο των 4,2 εκατ. οχημάτων το δωδεκάμηνο της χρήσης που λήγει τον Μάρτιο του 2009.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα