ΔΕΗ: Κλείνει η εξαγορά του λιγνιτικού σταθμού Μπόμποφ Ντολ

Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 09:26

ΜΕΣΑ στις επόμενες μέρες θα κλείσει η υπόθεση εξαγοράς του λιγνιτικού σταθμού Μπόμποφ Ντολ από τη ΔΕΗ, είτε θετικά, είτε με την οριστική εγκατάλειψη του όλου σχεδίου. Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα κατά την επίσκεψή του στη Σόφια, ενώ τις επόμενες μέρες μεταβαίνει εκεί και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος.

Πάντως η προοπτική εξαγοράς του συγκεκριμένου σταθμού από τη ΔΕΗ, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία που τροφοδοτούν το σταθμό, καθώς η ΔΕΗ δεν εγγυάται τη συνέχιση της απορρόφησης λιγνίτη, με δεδομένο ότι σταδιακά οι μονάδες του σταθμού θα μετατραπούν για καύση φυσικού αερίου, λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ηδη σύμφωνα με βουλγαρικά ΜΜΕ, τα συνδικάτα των λιγνιτωρύχων, έχουν προγραμματίσει να αποκλείσουν την οδική αρτηρία που συνδέει τη Σόφια με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση του εργοστασίου.

Βασικό αίτημα των συνδικάτων είναι η υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης με τη ΔΕΗ, για την προμήθεια λιγνίτη. Ας σημειωθεί δε, ότι η τροφοδοσία του σταθμού γίνεται από 14 λιγνιτωρυχεία που βρίσκονται γύρω από το Μπόμποφ Ντολ, στα οποία απασχολούνται περίπου 8.000 εργαζόμενοι.

Τέλος να σημειωθεί ότι η υπόθεση της πώλησης του συγκεκριμένου σταθμού, ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια, όταν η ΔΕΗ πλειοδότησε σε διεθνή διαγωνισμό της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας, προσφέροντας 105 εκατομμύρια ευρώ για τον ισχύος 630 μεγαβάτ λιγνιτικό σταθμό. Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ προέβλεπε σταδιακή μετατροπή των 3 μονάδων για καύση φυσικού αερίου, λόγω τής παλαιάς τεχνολογίας και των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλούν οι λιγνιτικές μονάδες.

Η σημαντική καθυστέρηση στο οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης, για την οποία δεν ευθύνεται η ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμενο απαιτήσεων, εκ μέρους της ελληνικής επιχείρησης, από το δημόσιο της Βουλγαρίας, λόγω των θετικών και αποθετικών ζημιών που υπέστη.

Μ.ΚΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα