Αυστραλία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή

Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 09:09

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ από τις εκτιμήσεις αύξηση σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης οι τιμές καταναλωτή στην Αυστραλία, ωθώντας το νόμισμα της χώρας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, καθώς οι διαπραγματευτές περιόρισαν τα στοιχήματά τους ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε 0,1%, από το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Η αύξηση ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων των 24 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χαμηλότερα του 3,3%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επέστρεψε στον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, για πρώτη φορά σε 12 μήνες, καταδεικνύοντας ότι ο διοικητής της, Glenn Stevens, δεν χρειάζεται να αυξήσει και άλλο τα επιτόκια από τις τρεις αυξήσεις τους στις οποίες προχώρησε πέρυσι. Το σταθερό κόστος δανεισμού, ενδέχεται να τονώσει τις δαπάνες των καταναλωτών και να οδηγήσει στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών, τροφοδοτώντας την οικονομική ανάπτυξη, που τώρα διανύει το 16ο έτος της.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 82,58 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:11 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 83,26 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και από 83,20 σεντς που ήταν αργά χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε επτά εβδομάδες.

Τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας, υποχώρησαν 8 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,08%, στο 5,85%. Στο Χρηματιστήριο, ο δείκτης S&P/ASX 200, υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στις 6.190 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα