Bocom: Ποσόν ρεκόρ από τη δημόσια εγγραφή

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2007 08:35

ΤΟ ΠΟΣΟΝ ρεκόρ του 1,45 τρισ. γιουάν (188 δισ. δολ.) προσήλκυσε η Bank of Communications Ltd., η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, από τις εντολές για τη διάθεση μετοχών στη Σαγκάη, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν άμεσα το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H τράπεζα, γνωστή και ως Bocom, μέρος της οποίας ανήκει στην HSBC Holdings Plc, θα αντλήσει 3,3 δισ. δολ. μετά την τιμολόγηση των μετοχών στα 7,90 γιουάν η μία, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση. Η τιμή είναι 4,8% χαμηλότερη από την τιμή των μετοχών της τράπεζας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η ζήτηση ρεκόρ, μεγαλύτερη από τη χρηματιστηριακή αξία της JPMorgan Chase & Co., αντικατοπτρίζει το ράλι που ώθησε στα ύψη το Χρηματιστήριο της Κίνας, σε ποσοστό 74%, φθάνοντας στα 2 τρισ. δολάρια. Οι κινεζικές τράπεζες άντλησαν περίπου 60 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών πέρυσι, καθώς η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε μια δεκαετία, οδήγησε τη ζήτηση για μετοχές του κλάδου των οικονομικών.

Η Bocom θα καταστεί η ένατη τράπεζα που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ή της Σενζέν, καθώς η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει την πώληση μετοχών για την τόνωση του Χρηματιστηρίου. Η χρηματιστηριακή αξία των κινεζικών μετοχών τετραπλασιάστηκε πέρυσι, υπερβαίνοντας τον μήνα που πέρασε στο Χονγκ Κονγκ, ως η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ασίας.

Οι εντολές για την πώληση μετοχών της Bocom, υπερέβησαν τις αντίστοιχες ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας από την China Citic Bank Corp., που άντλησε 1,7 δισ. δολ. στη Σαγκάη και άντλησε περίπου 1,4 τρισ. γιουάν σε προσφορές. Οι μετοχές της Bocom, σημείωσαν άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα 8,41 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στις 12 μ.μ. στο Χονγκ Κονγκ, τοπική ώρα.

Ο τριπλασιασμός του CSI 300 Index πέρυσι – η δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των δεικτών σε ολόκληρο τον κόσμο – τόνωσε τον ενθουσιασμό για μετοχές μεταξύ των Κινέζων. Κεφάλαια από τις καταθέσεις 2 τρισ. δολ. των νοικοκυριών, κατευθύνθηκαν σε μετοχές, βοηθώντας τις τιμές να κινηθούν ανοδικά και τις αξίες σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Industrial & Commercial Bank of China Ltd., η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, άντλησε 22 δισ. δολ. κατά μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο, τον Οκτώβριο του 2006. από τότε οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο 76%, με αποτέλεσμα να υπερβεί την Bank of America Co. και να καταστεί η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα του κόσμου, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Τον Ιούνιο του 2005 η Bocom κατέστη η πρώτη κινεζική τράπεζα που διέθεσε μετοχές στο εξωτερικό, αντλώντας 2,1 δισ. δολ. ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ. Οι μετοχές της από τη δημόσια εγγραφή, σημείωσαν υπετριπλάσια άνοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα