Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2007 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ, στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, υποχώρησαν οι ασιατικές μετοχές, καθώς ανησυχία επικρατεί για τη συρρίκνωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ για κομπιούτερ κατόπιν παραγγελίας στον κόσμο, μετά την έκθεση που έδειξε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι μετοχές της China Mobile Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας στον κόσμο, κινήθηκαν πτωτικά για τέταρτη ημέρα, καθώς η Κίνα διέταξε τις τράπεζες να απαξιώσουν περισσότερα κεφάλαια ως αποθέματα για έβδομη φορά σε 11 μήνες, ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας.

Οι απώλειες ωστόσο περιορίστηκαν μετά την άνοδο του αργού πετρελαίου πλέον του 2%. Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Αυστραλίας, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific – εκτός της Ιαπωνίας – απώλεσε 0,2%, φθάνοντας στις 429,17 μονάδες στις 10:03 π.μ. στο Χονγκ Κονγκ, τοπική ώρα και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Απριλίου. Ο δείκτης σημείωσε αυτόν τον μήνα άνοδο 5%, οδεύοντας να κλείσει με τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαία βάση από τον Νοέμβριο του 2006.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex υποχώρησε 1%, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, απώλεσε 0,4%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και την Κίνα. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των ΗΠΑ στις 27 Απριλίου, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% το τελευταίο τρίμηνο. Συνολικά 38 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί 1,8%. Στο μεταξύ ο πληθωρισμός που παρακολουθεί η Federal Reserve αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου αναρριχήθηκε 2,2%, φθάνοντας στα 66,46 δολ. το βαρέλι στις 27 Απριλίου στη Ν. Υόρκη, στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύλληψη 172 ανδρών στη Σ. Αραβία, υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες σε πετρελαιοπηγές και στρατιωτικές βάσεις. Τα συμβόλαια του πετρελαίου διαπραγματεύθηκαν προσφάτως στα 66,41 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα