Πήραν ανάσα οι επενδυτές

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street
Σάββατο, 28 Απριλίου 2007 00:01

ΣTAΣΗ για ανάσα έκαναν οι επενδυτές από τα ιστορικά υψηλά μετά την ανακοίνωση ζωτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, που έδειξαν ότι αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς της τελευταίας τετραετίας και επιθετικό πληθωρισμό, οδηγώντας στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για πρώτη φορά έπειτα από τρεις κερδοφόρες συνεδριάσεις. Επιφυλακτικό ήταν το κλίμα στη Wall Street, η οποία ήταν σε αναζήτηση κατεύθυνσης.

Χαμηλή ανάπτυξη και υψηλός πληθωρισμός αφήνουν στη Φέντεραλ Ριζέρβ μικρό έδαφος για μείωση των επιτοκίων, επισημαίνουν αναλυτές. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,6%, στις 1.567,7 μονάδες, αφού άγγιξε νωρίτερα το υψηλότερο περίπου εξαετίας. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,78%, στις 6.418,70 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,23%, στις 5.930,77 μονάδες, και ο DAX κατά 0,12%, στις 7.378,12 μονάδες.

Χαμηλότερα του αναμενομένου ήταν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές σε Αμερική και Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή εντοπίζονται πληθωριστικές πιέσεις.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 4 ετών λόγω της επιβράδυνσης στην αγορά στέγης και τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

Η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton και η AstraZeneca ηγήθηκαν της πτώσης μεταξύ των εταιρειών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις τους επί αμερικανικού εδάφους. Η BP και η Statoil υποχώρησαν μετά και την πτώση της τιμής του αργού λόγω της ανησυχίας ότι η ζήτηση καυσίμων θα μειωθεί.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας», σχολιάζουν οι αναλυτές. «Τα νέα είναι αποθαρρυντικά και αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η υποχώρηση του δολαρίου. Αν συνεχίσει να υποχωρεί με τέτοιους ρυθμούς, θα επηρεαστούν πολύ και οι ευρωπαϊκές μετοχές», προσθέτουν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 οδεύει προς τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες ύστερα από τρεις μήνες λόγω της ανησυχίας ότι η κρίση του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου θα επισκιάσει την ευφορία που είχαν προκαλέσει τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και οι επιχειρηματικές συμφωνίες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα