Στα υψηλότερα δύο μηνών το δολ. έναντι του γιέν

Πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού
Τετάρτη, 02 Μαΐου 2007 08:25

ΣΤΑ 120 αναρριχήθηκε το δολάριο έναντι του γιέν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, πριν από την κυβερνητική έκθεση η οποία ενδέχεται να δείξει ότι η ανάπτυξη στις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, επιταχύνθηκε τον Μάρτιο.

Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε επίσης άνοδο έναντι του ευρώ για τρίτη ημέρα, μετά την ανακοίνωση του Institute for Supply Management ότι ο βιομηχανικός δείκτης αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους. Οι τιμές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο, καταδεικνύοντας ότι η Federal Reserve δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στα 120,03 γιέν στις 12:34 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Φεβρουαρίου, από 119,87 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο στο 1,3572 ανά ευρώ, από 1,3604 που ήταν χθες.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι των 13 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα στον κόσμο σήμερα, καθώς εικάζεται ότι οι παραγγελίες των αμερικανικών βιομηχανιών αυξήθηκαν 2,2% τον Μάρτιο, διπλάσια της ανόδου 1% κατά τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 65 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Το υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει σήμερα στις 10 π.μ. στην Ουάσινγκτον (τοπική ώρα) αυτά τα στοιχεία.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η οικονομία των ΗΠΑ αύξησε κατά 100.000 τις θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, λιγότερες από τις 180.000 θέσεις που δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο. Το υπουργείο Εργασίας της χώρας θα ανακοινώσει αυτά τα στοιχεία στις 4 Μαΐου.

Η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ ενδέχεται να περιοριστεί, καθώς εικάζεται ότι η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών, κάτι που ενδέχεται να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα βασικά επιτόκια.

Ο δείκτης ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., υποχώρησε στο 9,1% τον Απρίλιο από 9,2% τον Μάρτιο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1995, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο 16% έναντι του δολαρίου από την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2005, για να αποφύγει την τροφοδότηση του πληθωρισμού κατά την βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης. Η Γερμανία θα ανακοινώσει σήμερα στη Νυρεμβέργη στις 9:55 π.μ.- τοπική ώρα - τα στοιχεία για την ανεργία.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενδέχεται να αναρριχηθεί τις δύο επόμενες εβδομάδες στα επίπεδα ρεκόρ του 1,38 ανά ευρώ και στα 165 έναντι του γιέν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα