Aπρακτη η προθεσμία επιστροφής του ομολόγου

Επεκτείνεται η δικαστική διερεύνηση
Τετάρτη, 02 Μαΐου 2007 09:33

ΑΠΡΑΚΤΗ έληξε η προθεσμία που έθεσε αρχικά η JP Morgan για την επιστροφή του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, λόγω προφανώς «τεχνικών» προβλημάτων που ανακύπτουν. Στο μεταξύ η North Asset Management, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι περιμένει από την JP Morgan να ανανεώσει την προσφορά της για την επιστροφή του ομολόγου, και διατυπώνει την ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει «θετική έκβαση».

Πάντως η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της επιστροφής του ομολόγου, (που βέβαια πρόκειται για πρωτοφανή πρακτική) δείχνει και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αφού απλά το ομόλογο θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή που είχε από την έκδοσή του έως την κατάληξή του στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα, θα πρέπει, οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες από τις οποίες πέρασε το ομόλογο, να «θυσιάσουν» τις προμήθειες που έλαβαν. Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι νόμιμες και οι θεμιτές προμήθειες, αλλά και οι προμήθειες που αναζητεί στη διαδρομή αυτή ο προϊστάμενος της Αρχής Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, Γιώργος Ζορμπάς.

Για τη δεύτερη κατηγορία των προμηθειών, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις ότι δόθηκαν, δύσκολα θα το παραδεχθεί κάποιος κρίκος της αλυσίδας, γιατί αυτομάτως μπλέκει με τη δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούσε ότι η υπόθεση της επιστροφής του ομολόγου θα έκλεινε έως την περασμένη Παρασκευή, αλλά από την Πέμπτη, φάνηκαν σύννεφα. Κύκλοι ωστόσο, δεν αποκλείουν ότι η διαδικασία να έχει συμφωνηθεί στο παρασκήνιο, αλλά απομένει ο χρόνος ανακοίνωσης, σε συνδυασμό με επικοινωνιακούς λόγους.

Η North Asset Management

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η ΝΑΜ αναφέρει τα ακόλουθα: «Το χρονικό περιθώριο το οποίο η JP Morgan έθεσε στη North Asset Management έληξε την προηγούμενη εβδομάδα. Η North περιμένει από την JP Morgan να ανανεώσει την προσφορά της καθώς και να διευθετηθούν σχετικές λεπτομέρειες, έτσι ώστε η North να παρουσιάσει την προσφορά στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Η North επίσης περιμένει την απάντηση από άλλα εμπλεκόμενα στη συναλλαγή μέρη, τα οποία έχουν ήδη ειδοποιηθεί εγγράφως. Η North ελπίζει ότι θα υπάρξει θετική έκβαση».

Η δικαστική έρευνα

Διευρύνεται και παράλληλα επιταχύνεται η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των ομολόγων. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γιώργος Κολιοκώστας, διέταξε τη διενέργεια και δεύτερης, κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για την απόδοση ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση και για την περίοδο 1999 - 2005.

Προηγήθηκε η κατάθεση σχετικών στοιχείων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Εισαγγελία Εφετών, την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ελέγχους της Επιτροπής, υπήρξαν δαπανηρές αγοραπωλησίες ομολόγων για το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους, κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (1999-2005).

Επίσης, η Επιτροπή υπέβαλε και δεύτερη μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλοντας τη διάπραξη αδικημάτων. Οι ελεγκτές της ανεξάρτητης αρχής περιγράφουν λεπτομερώς πώς έγιναν οι επίμαχες αγοραπωλησίες ομολόγων των ελληνικού Δημοσίου, που παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις της τιμής αγοράς ή πώλησης προς όφελος κάποιων επιτήδειων.

Ειδικότερα, η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε, κατόπιν της αναφοράς αυτής, ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, ενώ την ίδια ώρα στο «μικροσκόπιο» του συναδέλφου του, Αντώνη Λιόγα, βρίσκονται οι σχετικές «δραστηριότητες» της τελευταίας διετίας, για τις αγοραπωλησίες ομολόγων, μέσω της Ακρόπολις ΑΕΠΕΥ.

Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στην παραγγελία του κ. Κολιοκώστα: «Οργανωμένα κυκλώματα πραγματοποιούσαν συναλλαγές Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) σε βάρος της περιουσίας των Ταμείων και των ασφαλισμένων πολιτών». Τα βασικότερα αδικήματα, που πιθανώς τελέστηκαν, είναι η «απιστία σε βάρος του Δημοσίου» και το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».

Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, η έρευνα ενδέχεται να επεκταθεί σε υπάλληλους της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς όχι μόνο δεν ήλεγξαν τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων ως είχαν υποχρέωση, αλλά κατέβαλαν και ύποπτα κεφάλαια, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στους δράστες«.

Προσωρινή διαταγή για «Ακρόπολις»

Δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η προσφυγή του ΤΕΑΔΥ που ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για μη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των υπευθύνων της «Ακρόπολις ΑΕΠΕΥ» και των δύο κυπριακών θυγατρικών της, μέχρι να κριθεί δικαστικά η υπόθεση. Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, η μη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων αφορά ποσό που ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια ευρώ και θα ισχύσει μέχρι τις 29 Μαΐου, οπότε συζητείται η προσφυγή του ταμείου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο.


Γ. Κουρής: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ θα προσφύγει ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κουρής, με αφορμή τις επικρίσεις που δέχεται για τη συμμετοχή σε ΕΛΔΕ ως διευθύνων σύμβουλος στην περίοδο 2000-2004.

Σε δήλωσή του ο κ. Κουρής αναφέρει ότι «μια παρελθούσα και δευτερεύουσα δραστηριότητά μου με τη συμμετοχή μου σε Εταιρεία Λήψης και Διαβίβασης χρηματιστηριακών Εντολών (ΕΛΔΕ) παρουσιάζεται από ορισμένους ως ''ενοχή σκανδάλου''.

Η ΕΛΔΕ στην οποία συμμετείχα ως διευθύνων από το τέλος Μαΐου του 2000 έως το Φεβρουάριο του 2004:

- Ελέγχθηκε πολλαπλά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις φορολογικές αρχές και το ΙΚΑ και ουδέποτε βρέθηκε παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

- Ουδέποτε αναμείχθηκε κατά οποιονδήποτε τρόπο σε χρηματιστηριακά ''παιχνίδια''.

- Εκλεισε με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, αφού τακτοποίησε όλες τις υποχρεώσεις της.

- Ουδέποτε πτώχευσε με οφειλές προς τρίτους.

Με όσα έχω ασχοληθεί στο παρελθόν κατά την επαγγελματική μου σταδιοδρομία αποτελούν για μένα τίτλο τιμής και όχι ντροπής».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα