Aυστραλία: Αμετάβλητα στο 6,25% τα επιτόκια

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2007 10:35

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας τα βασικά επιτόκια δανεισμού, καθώς η επί 16 χρόνια οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται χωρίς την τροφοδότηση του πληθωρισμού.

Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Glenn Stevens, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στο 6,25% για στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά την άνοδό τους κατά ένα 1/4 της ποσοστιαίας μονάδας τον Νοέμβριο του 2006, για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Και οι 26 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν τη σημερινή απόφαση.

Τα σταθερά επιτόκια ενδέχεται να τονώσουν τις δαπάνες των καταναλωτών και να αναζωογονήσουν τη στάσιμη αγορά κατοικιών, τροφοδοτώντας την οικονομική ανάπτυξη. Και ενώ οι τρεις αυξήσεις επιτοκίων της Αυστραλίας το 2006, περιόρισαν τον πληθωρισμό, στην Ευρώπη και τη Βρετανία ο πληθωρισμός αυξάνεται παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Το δολάριο της Αυστραλίας αγοράστηκε στα 82,35 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:31 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα, από 82,68 σεντς, πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 1 μονάδα βάσης στο 5,83%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός το πρώτο τρίμηνο ήταν 2,4%, μπαίνοντας πάλι μέσα στον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας από 2% έως 3% για πρώτη φορά μέσα στο έτος.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αυστραλία έχει υποχωρήσει κάτω από τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ που ήταν 2,8% τον Μάρτιο και της Βρετανίας που ήταν 3,1% τον ίδιο μήνα. Ωστόσο είναι υψηλότερος του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ που είναι 1,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα