Citigroup: Δάνειο ρεκόρ 12 δισ. δολ.. για την εξαγορά τη Nikko

Σύμφωνα με τραπεζίτες, όπως μετέδωσε το Bloomberg News
Πέμπτη, 03 Μαΐου 2007 08:58

ΠΟΣΟΝ 1,45 τρισ. γιέν (12 δισ. δολ.) άντλησε η Citigroup Inc., το μεγαλύτερο κοινοπρακτικό δάνειο στην Ιαπωνία, για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Nikko Cordial Corp., σύμφωνα με δύο τραπεζίτες που ασχολήθηκαν με την εμπορική συναλλαγή.

Η Mizuho Financial Group Inc. συμφώνησε να δανείσει 220 δισ. γιέν στη Citigroup, η οποία την εβδομάδα που πέρασε, ολοκλήρωσε την εξαγορά μεριδίου 61% στη Nikko Cordial, την τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τους ίδιους τραπεζίτες που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. και η Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. δάνεισαν η κάθε μία από 200 δισ. γιέν. Η Deutsche Bank AG, η JPMorgan Chase & Co., η Aozora Bank Ltd., η Shinsei Bank Ltd. και άλλες 12 τράπεζες θα χορηγήσουν το υπόλοιπο ποσόν, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Το δάνειο θα επιτρέψει στη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, να ολοκληρώσει την επένδυση ύψους 920 γιέν και να αυξήσει το μερίδιό της με την αγορά περισσοτέρων μετοχών. Οι αναλυτές έχουν πει ότι η αμερικανική τράπεζα ενδέχεται να επιδιώξει να αποκτήσει τον έλεγχο των 2/3 της Nikko Cordial ώστε να μπορεί να συγχωνεύσει ή να πουλήσει τμήματά της χωρίς τη συμφωνία των άλλων μετόχων.

Το δάνειο αυτό είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ιαπωνίας, υπερβαίνοντας το αντίστοιχο ύψους 1,28 τρισ. γιέν από την Softbank Corp. που εξαγόρασε το σκέλος της Vodafone Plc στην Ιαπωνία για να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη χώρα. Η Citigroup νωρίτερα πούλησε ομόλογα σε γιέν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τράπεζα δανείζεται γιέν στην αγορά δανείων.

Οι τραπεζίτες, αρνήθηκαν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες αναφορικά με το κόστος δανεισμού της Citigroup.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα