Ταϊβάν: Μείωση των εξαγωγών, λόγω της χαμηλής ζήτησης των ΗΠΑ

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 12:36

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ οι εξαγωγές της Ταϊβάν τον Απρίλιο, εν μέσω της χαμηλότερης ζήτησης για ηλεκτρονικά από τις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη ξένη αγορά της νήσου, μετά την Κίνα.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 5,5%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους 10,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας στην Ταϊπέι. Κατά μέσον όρο, 12 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές της χώρας θα σημείωναν αύξηση 7,8%.

Η χαμηλότερη ανάπτυξη είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι η Ασία είναι ευάλωτη σε μια συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Την εβδομάδα που πέρασε, United Microelectronics Corp., της Ταϊβάν, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ κατόπιν παραγγελίας στον κόσμο, ανακοίνωσε 88% μείωση των κερδών το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι πελάτες μείωσαν τις παραγγελίες τους.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3%, το πρώτο τρίμηνο, τον χαμηλότερο, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στη χώρα είχαν τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών τον Μάρτιο.

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό θα αυξηθούν 6,3% φέτος, χαμηλότερες από την άνοδο του 12,9% που ήταν το 2006, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι εξαγωγές στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα αυξήθηκαν 7,7%, μετά την αναρρίχησή τους 13,8%. Τα καταναλωτικά αγαθά που εξήχθησαν μέσω το Χονγκ Κονγκ, εξ αιτίας των περιορισμών στο εμπόριο και τις μεταφορές μεταξύ Ταϊβάν και ηπειρωτικής Κίνας.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν 6,7% μετά την πτώση τους κατά 6,1%. Αυτές προς την Ταϊβάν αυξήθηκαν 1%, μετά από άνοδο 9,7%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία της Ταϊβάν θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,1%, φέτος, μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 4,6% το 2006.

Η Ταϊβάν όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα βασίζονται στις πωλήσεις που πραγματοποιούν στην Κίνα για να εξισορροπήσουν τη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη στην Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου, επιταχύνθηκε στο 11,1% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την εβδομάδα που πέρασε η Ν. Κορέα είπε ότι οι εξαγωγές της στην Κίνα αυξήθηκαν 26% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα