ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 12:35

Νέα άνοδο, σχεδόν κατά τρεις μονάδες, σημείωσε τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Αναλυτικά, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώνεται στις 112 μονάδες (από 109,1 μονάδες τον Μάρτιο) πάντα σε επίπεδο ανώτερο του μακροχρόνιου μέσου όρου και ταυτόχρονα αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2006. Η άνοδος του δείκτη είναι αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερης αισιοδοξίας στη Βιομηχανία και στο Λιανικό Εμπόριο, όταν αντιθέτως στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, το κλίμα επιδεινώνεται ελαφρά, ενώ περιορίζεται και η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη. Πιο συγκεκριμένα:

Την έντονη αισιοδοξία στη Βιομηχανία τροφοδοτούν οι θετικές προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής και τις παραγγελίες στο επόμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται το ύψος των αποθεμάτων στον τομέα. Αλλά και στο Λιανικό Εμπόριο τονώνεται η αισιοδοξία από την πορεία της τρέχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ ενισχύονται και οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης.

Αντιθέτως, στις Υπηρεσίες, οι προβλέψεις για αυξημένη ζήτηση είναι ηπιότερες τον Απρίλιο, ενώ η υποχώρηση της αισιοδοξίας στις Κατασκευές, αντανακλάται κυρίως στις προβλέψεις για την απασχόληση που αποδυναμώνονται, αν και οι δυσμενείς εκτιμήσεις για το πρόγραμμα εργασιών περιορίζονται.

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες των καταναλωτών, η απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και του νοικοκυριού τους εντείνεται, όπως και η πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας, ενώ μόνο η πρόθεση αποταμίευσης δείχνει να ενισχύεται, αν και παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα