Εντός του 2007 θα λειτουργήσει η αγορά υψηλού κινδύνου στο Χ.Α.

Νέες αρμοδιότητες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 09:41
UPD:09:55

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,

OI ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ για τη λειτουργία της Αγοράς Υψηλού Κινδύνου (Semi regulated market) του Χρηματιστήριου Αθηνών (Χ.Α.) εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή η Κοινοτική Οδηγία για τα χρηματοπιστωτικά μέσα (MiFID), δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξιος Πιλάβιος, σε εκδήλωση της Επιτροπής και του ΣΒΒΕ για τις εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

«Ηδη ψηφίστηκε στη Βουλή η Οδηγία για τη διαφάνεια και τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων και τώρα πρέπει να ενσωματώσουμε και τη MiFID, υπογράμμισε ο κ. Πιλάβιος. Με αυτούς τους δύο νόμους ολοκληρώνεται το φάσμα των Οδηγιών, που αφορούν την ελληνική κεφαλαιαγορά και ενοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγορών στα κράτη- μέλη της Ε.Ε.».

Σε ό,τι αφορά δε, στις ενστάσεις που έχει προβάλει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για τον προβλεπόμενο από την Οδηγία MiFID ενισχυμένο ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα αναλάβει πλέον τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών που μέχρι τώρα έχει η ΤτΕ, ο κ. Πιλάβιος περιορίστηκε στη δήλωση: «Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν ανήκουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά στο υπουργείο. Το τι θα κάνει το υπουργείο, δεν το ξέρω».

Να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της MiFID και να δημιουργήσουν ένα σαφές Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της στο πλαίσιο των εταιρειών ή των ομίλων πελατών τους κάλεσε τις επενδυτικές εταιρείες ο κ. Αλέξανδρος Χρηστίδης, Manager της Ernst & Young.

Εκ μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας και δη των εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιώργος Μυλωνάς, χαιρέτισε με ικανοποίηση την επικείμενη ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών (που όσον αφορά στην Ελλάδα αφορά στην εφαρμογή των δύο προαναφερόμενων Οδηγιών) και τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η κεφαλαιαγορά στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων του βορειοελλαδικού τόξου.

Εφαρμογή ΔΛΠ

Όσον αφορά τη μέχρι σήμερα εμπειρία στην Ελλάδα από την εφαρμογή των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ που αποτέλεσε, επίσης, ένα σημαντικό θεματικό πεδίο της εκδήλωσης, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Τμήματος Παρακολούθησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών Εισηγμένων Εταιρειών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Στέργιο Παπαγεωργίου, «απαιτείται ακόμη σημαντική προσπάθεια, προκειμένου η πλήρης και ορθή εφαρμογή των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ να αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο, που να ανταποκρίνεται στις βασικές απαιτήσεις του μέσου επενδυτή, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει ορθά την οικονομική κατάσταση των εταιρειών». Σύμφωνα δε, με τον κ. Παπαγεωργίου, για να επιτευχθεί η ορθή εφαρμογή των νέων προτύπων απαιτείται κοινή προσπάθεια όλων -εποπτικών φορέων, επιχειρήσεων και ελεγκτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της Deloitte & Touche, Αντώνης Μάρκου, επεσήμανε ότι στα σημαντικότερα προβλήματα που συνάντησαν οι εταιρείες στην εφαρμογή των ΔΛΠΠ/ΔΠΧΠ τα έτη 2005 και 2006 συγκαταλέγεται η ανεπάρκεια της υπάρχουσας ελληνικής βιβλιογραφίας για το θέμα που έχει ενίοτε αποτέλεσμα σύγχυση ως προς τους ξένους όρους και η έλλειψη καταρτισμένων στα ΔΠΧΠ στελεχών, που έχει ως αποτέλεσμα όλο το βάρος της εφαρμογής να πέφτει σε ένα - δύο στελέχη, κάτι που κρίνεται επικίνδυνο για την εταιρεία.

Προκαταρκτική εξέταση

«¶λλο να διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση και άλλο να κατηγορείσαι» δήλωσε ο Πιλάβιος, κληθείς να σχολιάσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Πούλιος, με αφορμή ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με ενέργειες της Επιτροπής ως προς χρηματιστηριακές εταιρίες, που εμπλέκονται στην πώληση του επίμαχου Ομολόγου σε ασφαλιστικά ταμεία.

«¶λλο να διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση και άλλο να κατηγορείσαι. Δεν σημαίνει τίποτε απολύτως αυτό. Δεν κατηγόρησε κανείς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν ασκηθεί ποινική δίωξη, τότε βλέπουμε. Εμείς, πάντως, έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας» τόνισε σχετικά ο κ. Πιλάβιος.

Tης ανταποκρίτριάς μας ΒΑΣΩΣ ΒΕΓΙΡΗ

Aναδημοσίευση από τη «Ν» της Τρίτης 8 Μαΐου



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα