Toyota: 8,9% υψηλότερα κέρδη το δ' τρίμηνο

Από τις μεγαλύτερες πωλήσεις οχημάτων και το αδύναμο γιέν
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 09:36

ΑΥΞΗΣΗ 8,9% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, Toyota Motor Corp., αποτέλεσμα του αδύναμου γιέν, σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων των μοντέλων Corolla και Camry.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 440,1 δισ. γιέν (3,7 δισ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι 404,1 δισ. γιέν, πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Κατά μέσον όρο οκτώ οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 427,6 δισ. γιέν. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 10%, φθάνοντας στα 6,33 τρισ. γιέν το τρίμηνο.

Η Toyota, που πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα από την General Motors Corp. για πρώτη φορά σε τρεις μήνες έως τον Μάρτιο και όδευε να θέσει τέλος στην κυριαρχία 76 ετών της GM στην αγορά και να καταστεί η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο από πλευράς πωλήσεων, από την αρχή αυτού του έτους, θα ανοίξει το όγδοο εργοστάσιό της στο Μισισιπή των ΗΠΑ το 2010, αυξάνοντας παράλληλα τη δυναμικότητά της στην Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία.

Το πρώτο τρίμηνο οι λιανικές πωλήσεις της Toyota αυξήθηκαν 9,2%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 2,35 εκατ. οχημάτων, ενώ της GM σημείωσαν αύξηση 3%, φθάνοντας στα 2,26 εκατ. οχήματα, επίσης επίπεδα ρεκόρ.

Το γιέν ήταν περίπου 2,1% πιο αδύναμο από το δολάριο το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και 10% πιο αδύναμο από το ευρώ, αυξάνοντας έτσι την αξία των κερδών που πραγματοποίησε η βιομηχανία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η Toyota προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση στο 1,65 τρισ. γιέν από 1,64 τρισ. γιέν, πριν από ένα έτος. Προβλέπει ότι οι πωλήσεις οχημάτων τη χρήση του 2007 υθα είναι 8,89 εκατ. από 8,52 εκατ. οχήματα κατά την προηγούμενη χρήση.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της σχεδιάζει να δαπανήσει έως 63 δισ. γιέν για την αγορά ιδίων μετοχών.

Οι μετοχές της υποχώρησαν 0,6%, φθάνοντας σήμερα στα 7.200 γιέν η μία στο Τόκυο, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Μέσα στο έτος έχουν υποχωρήσει 9,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα