Στα υψηλότερα τριών μηνών ο Robusta στο Λονδίνο

Καθώς μειώθηκαν τα αποθέματα του Βιετνάμ
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 13:20

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών αναρριχήθηκε ο καφές Robusta στο Λονδίνο, καθώς τα αποθέματα στο Βιετνάμ, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής της ποικιλίας στον κόσμο, μειώθηκαν και οι τιμές του προϊόντος στην ασιατική χώρα, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

«Οι τιμές καφέ στο Βιετνάμ άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ του 1,54 δολ. ο κιλό», ανέφερε η Elizabeth Miler, επικεφαλής ερευνών της RedTower Ltd. στο Αμπερντιν της Αγγλίας, σε έκθεσή της, συμπληρώνοντας: «Τα αποθέματα έχουν σχεδόν τελειώσει».

Οι αγρότες στο Βιετνάμ συλλέγουν τον Robusta για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ και καφέ εσπρέσο, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Η τιμή του καφέ σημείωσε πέρυσι άνοδο 34%, ήταν και αποτέλεσμα της ξηρασίας που περιόρισε τα αποθέματα της χώρας. Τα αποθέματα του Robusta στην Ευρώπη που ελέγχονται από το Euronext.liffe του Λονδίνου, έχουν υποχωρήσει φέτος 11%, φθάνοντας στους 74.940 μετρικούς τόνους φέτος.

Ο Robusta για τα συμβόλαια του Ιουλίου σημείωσαν άνοδο έως 23 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 1.648 δολ. ο τόνος, τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας από τις 31 Ιανουαρίου. Στις 10:51 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα, ο καφές διαπραγματεύθηκε στα 1.635 δολ. ο τόνος. Οι τιμές του καφέ έχουν σημειώσει άνοδο τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Οι τιμές του Robusta έχουν σημειώσει άνοδο χάρη στις χαμηλές προμήθειες παγκοσμίως και τις σταθερές αγορές του προϊόντος, σύμφωνα με τους αναλυτές Michael Davies και Andrey Kryuchenkov της Sucden (U.K.) Ltd., σε σημερινό τους σχόλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα