Νέες αντικειμενικές αξίες: Αύξηση 19,5% για μία στις δύο ζώνες το 2022

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 09:24
UPD:10:10
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αύξηση κατά μέσο όρο 8% καταγράφεται στις 13.808 ζώνες στις οποίες εφαρμόζεται πλέον το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι αυξήσεις που καταγράφονται δεν συνεπάγονται και αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2022, για τον υπολογισμό του οποίου θα χρησιμοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρ. Τριαντόπουλο, στο 55% των ζωνών καταγράφεται μέσος όρος αύξησης 19,5%, στο 21% μέσο όρος μείωσης 14,7% και στο 24% των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.
Από τις 165 ζώνες στις οποίες καταγράφονται επέκταση των αντικειμενικών αξιών, στις 133 η μέση αύξηση είναι 41%. Όσον αφορά τις 3.473 ζώνες που αποτελούν νέες εντάξεις, η εικόνα είναι μικτή καθώς

  • στο 40% αυτών ο μέσο όρος αύξησης είναι 26%.  
  • το 44% των νέων εντάξεων παρουσιάζει μείωση, με μέσο όρο μείωσης 18%.
  • το 16% των νέων εντάξεων δεν παρουσιάζει κάποια μεταβολή στην τιμή.

Για τις υφιστάμενες ζώνες, δηλαδή τις 10.165 ζώνες, η τάση που εμφανίζεται από τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών είναι σχετικά ανοδική.

Ο μέσος όρος της μεταβολής των τιμών των ζωνών -σε σχέση με την προγενέστερη- διαμορφώνεται στο +9%.

Συγκεκριμένα:

  • Το 60% των υφιστάμενων ζωνών παρουσιάζει αύξηση με μέσο όρο αύξησης 18%.
  • Το 13% των υφιστάμενων ζωνών παρουσιάζει μείωση με μέσο όρο μείωσης 11%, και
  • Το 27% των υφιστάμενων ζωνών παραμένει αμετάβλητο.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αυξήσεις καταγράφονται σε ζώνες τουριστικών περιοχών φέρνοντας ως παράδειγμα περιοχή της Μυκόνου στην οποία καταγράφεται αύξηση πάνω από 200%, με την σημερινή τιμή  να διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ, το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αλλαγές των συντελεστών. «Σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και τα δεδομένα της οικονομίας την επόμενη περίοδο, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, σε συνέχεια της μεσο-σταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, η οποία τέθηκε σε ισχύ από το 2019, υλοποιώντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις» επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της μείωσης που απομένει είναι μια περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν στις αρχές του 2022. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι στη διάθεση των φορολογουμένων πλατφόρμα μέσω της οποίες οι πολίτες  θα μπορούν να δουν ακριβώς την τιμή για την περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα