Εσοδα 2,5 δισ. € μέχρι τον Ιούλιο από πώληση ΟΤΕ, Τ.Τ. και καζίνων

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2007 09:24

ΠΕΝΤΕ νομοθετικές πρωτοβουλίες και τρεις αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα περίπου 2,5 δισ. ευρώ προετοιμάζει μέχρι και τα τέλη Ιουλίου το υπουργείο Οικονομίας. Τρεις αποκρατικοποιήσεις που θα μειώσουν το δημόσιο χρέος περίπου 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει μέχρι και τα τέλη Ιουλίου το υπουργείο Οικονομίας.

Ο υπουργός κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ερωτώμενος χθες σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι και τα μέσα του χρόνου. Απέφυγε όμως να δεσμευτεί για την ημερομηνία σύγκλησης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά για τον ΟΤΕ το Τ.Τ. και τα καζίνα.

Ωστόσο, σε δηλώσεις που έκανε συμμετέχοντας στο πρόσφατο ΕCOFIN προς το Reuters, είπε ότι από την έρευνα που έκαναν για περίπου δυόμισι μήνες οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης δεν προέκυψε ενδιαφέρον από κάποιον ευρωπαϊκό όμιλο του χώρου, για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με βάση τους όρους του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομίας στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι πλέον προκρίνεται ο δρόμος της διάθεσης ενός ποσοστού έως και 15% των μετοχών του ΟΤΕ, με τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές. Από την πώληση του πακέτου αυτού το Δημόσιο με βάση τις σημερινές τιμές αναμένεται να έχει έσοδα περίπου 1,6-1,7 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη αποκρατικοποίηση θα αφορά την πώληση -και πάλι με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης- ποσοστού 15-20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από όπου τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκ. ευρώ.

Η τρίτη πηγή εσόδων από αποκρατικοποιήσεις θα είναι η πώληση των καζίνων της Πάρνηθας και της Κέρκυρας από όπου αναμένεται να προκύψουν έσοδα περίπου 250 -300 εκ. ευρώ.

Είμαστε στη μέση του δρόμου

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία επικυρώνεται η διατηρησιμότητα του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το 2007 και ουσιαστικά ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς επιτήρησης. Δεν παρέλειψε και χθες να επαναλάβει ότι παρά την προσπάθεια και τα ορατά πλέον αποτελέσματα στην πορεία προς τη δημοσιονομική προσαρμογή βρισκόμαστε ακόμη «στα μέσα του δρόμου».

Είπε συγκεκριμένα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι και το 2010 σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει ήδη αναλάβει η χώρα μας να εμφανίσει τότε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι για το διάστημα αυτό θα πρέπει το έλλειμμα να μειωθεί τουλάχιστον κατά 2,6% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε περίπου 5,2 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση η Ελλάδα θα πρέπει να μειώνει το έλλειμμά της κατά περίπου 0,6-0,7% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 1,2 -13, δισ. ευρώ.

Είπε ακόμη ότι για το 2007 η χώρα μας θα εμφανίσει έκτακτα έσοδα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 400 εκ. ευρώ ) από τις ανανεώσεις των αδειών των καζίνων που λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Είπε επίσης ότι θα εγγραφούν ως έκτακτα έσοδα (όπως και το 2006) οι εισφορές των τραπεζών που θα μπουν στο ΕΤΑΤ μέσα στο χρόνο.

Πέντε νομοσχέδια

Ο υπουργός είπε εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις το πρόγραμμα του υπουργείου μέχρι και το καλοκαίρι περιλαμβάνει και πέντε νομοθετικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε αυτό το χρονικό σημείο στο στάδιο της επεξεργασίας. Συγκεκριμένα, τα νομοσχέδια:

* για εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 το οποίο έχει δοθεί σε διαβούλευση προς τους συναρμόδιους φορείς και αναμένεται προς τα τέλη του μήνα να κατατεθεί στη Βουλή.

* για το νέο τελωνιακό κώδικα το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας.

* για τη σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που έχει προαναγγελθεί από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών φορέων

* για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείο αντιμετώπισης της φτώχειας

* για τη θεσμοθέτηση και στην ελληνική αγορά της πώλησης και επαναγοράς (sale and lease back) ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.

Μεγάλη η μείωση

Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η Ελλάδα πέτυχε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, μειώνοντας το έλλειμμα την τριετία 2004-2006 από το 7,9% στο 2,6% του ΑΕΠ. Τόνισε επίσης ότι η προσαρμογή αυτή συνοδεύτηκε από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι τροφοδοτήθηκαν για πρώτη φορά από τον ιδιωτικό τομέα και όχι όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν από την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Ο υπουργός απέδωσε τα αποτελέσματα αυτά στις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι όλο αυτό το διάστημα η οικονομική πολιτική αμφισβητήθηκε έντονα από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Στην αρχή αμφισβητούσαν το έλλειμμα και στη συνέχεια αμφισβητούσαν τις προσπάθειες για τη μείωσή του. Βρίσκονταν συνεχώς εκτός τόπου και χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ

«Η έξοδος από την επιτήρηση ήταν επιβεβλημένη, όπως έχουμε πει αρκετές φορές. Αυτό που δεν ήταν επιβεβλημένο είναι η είσοδος, κάτι που έγινε μετά το έγκλημα της απογραφής που έγινε με πρωτοβουλία και ευθύνη της κυβέρνησης» απαντούσε σε χθεσινή της ανακοίνωση η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Παπανδρέου.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα