Η βουλγαρική Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων για Bobov Dol

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2007 09:26
UPD:09:35

«Με απόφαση που λάβαμε στις 8 Μαΐου ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του 100% του θερμοηλεκτρικού σταθμού Bobov Dol με την ελληνική εταιρεία ΔΕΗ» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/05/10/1332208.htm , δήλωσε χθες στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων (ΥΙ) της Βουλγαρίας, κ. Τόντορ Νικόλοβ προσθέτοντας πως η αναστολή των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει και την αναστολή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του σταθμού.

«Κατά τη γνώμη μου η λύση βρίσκεται σε νέα και γρήγορη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Εάν δεν υπάρξει ένσταση από την ελληνική πλευρά και μετά από την ολοκλήρωση νέας αξιολόγησης είναι δυνατόν στα πλαίσια 1,5 μήνα να ξεκινήσει νέα διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικόλοβ. Στο σχέδιο της σχετικής συμφωνίας ιδιωτικοποίησης η ΥΙ προέβλεπε την αποζημίωση (έως συγκεκριμένο ύψος), των ενδεχόμενων ποινών που θα επέσυρε η εκπομπή ρύπων του σταθμού πάνω από το προκαθορισμένο από το αρμόδιο υπουργείο όριο.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλοβ, υπό τους όρους αυτούς η ελληνική πλευρά εκτιμά την επένδυση ως μη κερδοφόρα και με υψηλό βαθμό κινδύνου με αποτέλεσμα η συμφωνία να μην επικυρωθεί. Υπάρχουν 3 όροι που επιβαρύνουν την κατάληξη σε συμφωνία και πιο συγκεκριμένα η δέσμευση του μελλοντικού αγοραστή για τη χρήση βουλγαρικού άνθρακα (με σκοπό την διατήρηση της απασχόλησης), η συμφωνία για αποδεκτές παραμέτρους εκπομπής ρύπων και η δέσμευση για σταδιακή παύση των μονάδων παραγωγής, επεσήμανε ο κ. Νικόλοβ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το σταθμό θα είναι υψηλό αν ληφθεί υπόψη το έντονο ενδιαφέρον για τον κλάδο της ενέργειας και η καλή χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης, προσέθεσε ο επικεφαλής της ΥΙ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα