Ιαπωνία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 2,4% ετησίως

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2007 07:00

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, της ιαπωνικής, καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τις δαπάνες τους ανησυχώντας ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ θα μειωθούν.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως 2,4% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Τα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου που αναθεωρήθηκαν στο 5% είναι ακόμη τα υψηλότερα σε τρία χρόνια, από 5,5%.

Η χαμηλότερη ανάπτυξη και η μείωση των τιμών καταναλωτή για δύο συνεχόμενους μήνες πιθανόν να πείσουν την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 0,5% αργότερα σήμερα. Οι δαπάνες των καταναλωτών που αποτελούν πλέον του ημίσεως του ΑΕΠ, αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν και ενδέχεται να προστατεύσουν την οικονομία από τη συρρίκνωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της χώρας.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 120,81 ανά δολάριο στις 11:30 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 120,69 που ήταν πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκεια υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 1,625%. Κατά μέσον όρο 37 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ της Ιαπωνίας θα αυξηθεί ετησίως κατά 2,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα