Ούριος άνεμος στην Ευρώπη

Πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στη Wall Street
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2007 00:01

O OYΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ που πνέει για νέες συμφωνίες, με την British Airways και την Cairn Energy να αποτελούν στόχους εξαγοράς, οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε νέα υψηλότερα επίπεδα.

Στη Wall Street οι περισσότεροι δείκτες υποχώρησαν για τρίτη ημέρα στη σειρά, μετά το υψηλό ρεκόρ του Dow Jones καθώς οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, των αρνητικών οικονομικών ειδήσεων και των απαισιόδοξων δηλώσεων του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι.

Tην απαισιοδοξία για την αδυναμία εξόδου από την ύφεση στην αγορά κατοικίας ενίσχυσαν οι δηλώσεις του Μπερνάνκι, ότι η αμερικανική αγορά ακινήτων ενδεχομένως να παραμείνει υπό πίεση τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού περιορίζουν το δανεισμό και ο αριθμός των κατασχέσεων αυξάνεται.

Ελαφρώς σκίασε το κλίμα ευφορίας η απρόσμενη υποχώρηση του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, που υποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις δομικές αδυναμίες στην αγορά κατοικίας και στη μεταποίηση. Επίσης, οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, καθώς την Τετάρτη ο Dow Jones κατέρριψε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε σε υψηλό εξαετίας.

Τα ευρωπαϊκά blue chips είχαν μέτρια άνοδο με πρωταγωνιστές στα κέρδη μετοχές εταιρειών των τομέων αερομεταφορών και ενέργειας ενώ κέρδη είχαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς η Prudential δέχεται πιέσεις από τους μετόχους να διασπαστεί σε δύο εταιρείες.

Σύμφωνα με αναλυτές οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές εξακολουθούν να εμπνέουν τις αγορές καθώς πολλές συμφωνίες έχουν γίνει πραγματικότητα και έχουν εξαπλωθεί στην ηπειρωτική Ευρώπη, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στις αρχές του μήνα σε υψηλό 6,5 ετών. Από την αρχή του έτους, οι εξαγορές σε 1,2 τρισ. δολάρια.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 αυξήθηκε κατά 0,2% στις 1.584,9 μονάδες. Η δραστηριότητα ήταν περιορισμένη λόγω αργιών στις σκαδιναβικές αγορές, στην Αυστρία και Ελβετία. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,30% στις 6.579,30 μονάδες, ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 6.027,00 μονάδες και ο DAX αυξημένος κατά 0,24%, έκλεισε στις 7.499,50 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα