Ενεργοβόρα η Ελλάδα στις μεταφορές

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2007 21:36

Μεταξύ των πρώτων χωρών της Ε.Ε. βρίσκεται η Ελλάδα στην κατανάλωση ενέργειας για τις μεταφορές, καθώς καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια στις μεταφορές παρά στον τομέα της βιομηχανίας ή στα νοικοκυριά, όπως προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα ενέργειας, Αντρις Πίμπαλγκς, στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Επίτροπος, η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση κατανάλωσης ενέργειας για τον τομέα των μεταφορών στους «27», με ποσοστό 39,3%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 30,4%. Την πρωτιά κατέχει το Λουξεμβούργο (60,1%) και ακολουθούν η Μάλτα (58,6%) και η Κύπρος (46,4%). Η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στον τομέα των μεταφορών παρουσιάζεται στη Φινλανδία (17,9%), την Εσθονία (17%) και την Σλοβακία (15,8%).

Οπως εξάλλου προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου, στην Ελλάδα όχι μόνο υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για μεταφορές (39,3%), αλλά αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την κατανάλωση ενέργειας από τα νοικοκυριά (26,5%), από τον τομέα της βιομηχανίας (20%) ή από άλλους τομείς (14,2%). Η τάση αυτή επικρατεί πάντως στην πλειοψηφία των κρατών μελών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα