Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2007 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τον Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index να οδεύει να κλείσει την πρώτη εβδομάδα απωλειών σε σύνολο τριών. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. και της Sumitomo Metal Mining Co. κινήθηκαν πτωτικά μετά την υποχώρηση της τιμής των μετάλλων.

Οι μετοχές της Sumitomo Metal, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής νικελίου της Ιαπωνίας, σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα σχεδόν επτά εβδομάδων, ενώ της BHP, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, υποχώρησαν 2,5%. Οι μετοχές των ιαπωνικών χαλυβουργιών, συμπεριλαμβανομένης της Nippon Steel Corp. κινήθηκαν πτωτικά μετά την πρόβλεψη της Tokyo Tekko Co για μείωση των καθαρών της κερδών. Υψηλότερα οδήγησαν τις μετοχές των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd., μετά την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου.

Ο MSCI Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,4%, φθάνοντας στις 147,55 μονάδες στις 11:07 π.μ. στο Τόκυο, ωθώντας τις απώλειες αυτής της εβδομάδας στο 0,6%. Ο κλάδος των εταιρειών με υλικά, συμπεριλαμβανομένης της BHP και της Sumitomo Metal, βάρυναν τα μέγιστα σήμερα τον περιφερειακό δείκτη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 απώλεσε 0,25, φθάνοντας στις 17.446,71 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/200 Index, υποχώρησε 0,8%. Ανοδικά κινήθηκαν μόνο οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες. Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο στην Ινδονησία, λόγω εθνικής εορτής.

Χθες πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες, ότι η αγορά κατοικιών θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη. Ο Standard & Poor's 500 Index και ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησαν ο κάθε ένας κατά 0,1%.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 3,3% χθες. Ο χαλκός σημείωσε απώλειες 4,7%, ο ψευδάργυρος επίσης κατά 4,7% και το νικέλιο σημείωσε απώλειες 3,2%. Οι μετοχές της Zinifex Ltd. της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ψευδαργύρου στον κόσμο, απώλεσαν 1,3%, φθάνοντας σήμερα στα 17,33 δολ. Αυστραλίας η μία στο Σύδνεϋ.

Οι μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή κινήθηκαν ανοδικά, παράλληλα με τις τιμές του αργού πετρελαίου. Οι μετοχές της Inpex Holdings Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, αναρριχήθηκαν 4,9%, φθάνοντας στο 1,07 εκατ. γιέν. Οι μετοχές της Santos Ltd. της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 15, φθάνοντας στα 12,93 δολ. Αυστραλίας η μία.

Χθες η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 3,7%, κλείνοντας στα 64,86 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη από τις 23 Απριλίου. Πριν από λίγη ώρα το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 64,98 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα