UniCredit: 29,5 δισ. δολ. για την εξαγορά της ιταλικής Capitalia

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2007 08:35

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Capitalia SpA προς 21,8 δισ. ευρώ (29,5 δισ. δολ.) έκλεισε η UniCredit SpA, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας στις 13 χώρες μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ.

Η UniCredit, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, είπε χθες ότι θα ανταλλάξει 1,12 μετοχές για κάθε μία μετοχή της Capitalia. Η συμφωνία αξιολογεί τις μετοχές της Capitalila, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, στα 8,41 ευρώ η μία, η περίπου 5,5% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της τράπεζας που εδρεύει στη Ρώμη στις 18 Μαΐου.

Η Capitalia ήταν ο τελευταίος στόχος εξαγοράς σε μία αγορά όπου οι δανείστριες μπορούν να χρεώνουν τις υψηλότερες αμοιβές στην Ευρώπη. Η UniCredit δαπάνησε περισσότερα από 25 δισ. δολ. σε εξαγορές τα δύο τελευταία χρόνια υπό τη διοίκηση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή, Alessandro Profumo, τη στιγμή που η ντόπια ανταγωνίστριά της , Banca Intesa SpA, δαπάνησε 34 δισ. ευρώ για την Sanpaolo IMI SpA για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων τραπεζών στη χώρα.

Η Banca Popolare di Milano Scrl, η συνεταιριστική τράπεζα ηλικίας 142 ετών, είπε χθες ότι συμφώνησε να εξαγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστριά της, Banca Popolare dell'Emilia Romagna Scrl προς 5,65 δισ. ευρώ, δημιουργώντας μια τράπεζα με περίπου 1.900 καταστήματα.

Οι μετοχές της Capitalia σημείωσαν άνοδο 0,6%, φθάνοντας στα 7,97 ευρώ η μία πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους στις 18 Μαΐου, εν αναμονή των ειδήσεων για την εξαγορά, δίνοντας στην τράπεζα χρηματιστηριακή αξία 20,7 δισ. ευρώ. Την εβδομάδα μετά τις 8 Μαΐου και καθώς εικάζετο ότι θα γίνει προσφορά εξαγοράς της από την UniCredit, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 15%.

Οι μετοχές της UniCredit σημείωσαν άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 7,51 ευρώ η μία στις 18 Μαΐου, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 78,4 δισ. ευρώ. Με την εξαγορά η τράπεζα θα ξεπεράσει στην Ευρωζώνη τις ανταγωνίστριες BNP Paribas SA και την Banco Santander Central Hispano SA.

Σύμβουλος της UniCredit ήταν η Merrill Lynch & Co. και δικοί της τραπεζίτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Σύμβουλος της Capitalia ήταν ο Claudio Costamagna, που αποχώρησε από την Goldman Sachs Group Inc. τον Μάρτιο, με την Citigroup Inc., την Credit Suisse Group και την N.M. Rothschild & Sons Ltd.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα