Talk of the market: Αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακά και bridge financing

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 11:05
UPD:11:06

Βηματισμό σε περιβάλλον αστάθειας αναζήτησε την τελευταία εβδομάδα το Χρηματιστήριο, καθώς στο διεθνές περιβάλλον παραμένουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 1,12%, με ενισχυμένο τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 0,47%. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 90 εκατ. ευρώ από 143 εκατ. ευρώ μια εβδομάδα νωρίτερα. 

Άνοιξε ο κύκλος των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2021 και αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματίσει σχετικές δημοσιεύσεις Fourlis και ΟΠΑΠ.

Η Άκτωρ, θυγατρική της Ελλάκτωρ, ολοκλήρωσε με επιτυχία έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ (Bridge Financing). Διοργανωτής της έκδοσης ήταν η τράπεζα Eurobank Α.Ε.. Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνθηκε σε ελληνικές τράπεζες και στους μεγαλύτερους μετόχους της Ελλάκτωρ. Στην κάλυψη συμμετέχουν οι: Reggeborgh Invest BV, Optima Bank ΑΕ, Eurobank Α.Ε. και Εθνική Τράπεζα Α.Ε.. Με τη χρηματοδότηση αυτή διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Άκτωρ ΑΤΕ, όπως σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι η θυγατρική του ΟΤΕ plc με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε στην έκδοση ομολόγων ύψους 150 εκατ. ευρώ λήξης Νοεμβρίου 2021 και 200 εκατ. ευρώ λήξης 2028. Η απόδοση των ομολόγων ορίστηκε σε -0,237% και 0,627% αντίστοιχα. Τα έσοδα των νέων ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση ομολόγων ύψους 200 εκατ. ευρώ που ωριμάζουν τον Ιούνιο του 2021, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς του Ομίλου ΟΤΕ.

Η ΔΕΗ καλεί τους μετόχους της σε έκτακτη γενική συνέλευση την Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021, με θέματα στην ατζέντα, μεταξύ άλλων τροποποιήσεις του καταστατικού και πολιτική αμοιβών.

Η Aegean Airlines ανακοίνωσε την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ που θα ξεκλειδώσει την κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, μέσω της έκδοσης 18,75 εκατ. νέων μετοχών με διάθεση μετρητών και με προληπτικό δικαίωμα υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Οι επιλέξιμοι μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν 0,2625 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά και η τιμή προσφοράς των νέων μετοχών ορίστηκε στα 3,20 ευρώ ανά μετοχή. 

Mη επιστρεπτέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στον τουρισμό παίρνει σειρά μετά το “πακέτο” των 330 εκατ. ευρώ για την εστίαση. Εκτιμάται γύρω στα 450 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκεται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Kομισιόν για έγκριση. Άλλο πρόγραμμα, που θα ανοίξει περί τα τέλη του μήνα, κατευθύνει ενισχύσεις σε γυμναστήρια και παιδότοπους ενώ στην …ουρά παραμένουν οι εμπορικές επιχειρήσεις. 

Η Folli Follie έχασε τη διαιτησία στα ελβετικά δικαστήρια για το πακέτο της Dufry συνολικής συμφωνημένης αξίας 53 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εμφανίζεται καθησυχαστική σχετικά με τις συνέπειες της απόφασης ως προς τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, καθώς υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια. Αυτά αναμένεται να συζητηθούν μετά την απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου στο οποίο συζητήθηκε η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης.

Αντιδρούν οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές για την διατήρηση των περιοριστικών μέτρων στις δραστηριότητές τους, αν και έχει ανοίξει η υπόλοιπη αγορά ενώ καταγγέλλουν φαινόμενα ανατιμήσεων στα προϊόντα. Σε τηλεδιάσκεψη στις 15/5 αναφέρθηκε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην Κρήτη οι τομάτες έχουν 0,20 ευρώ ενώ στις λαϊκές πωλούνται προς 1,30 ευρώ το κιλό. Ζητούν άρση του μέτρου για συμμετοχή του 50% των παραγωγών και επαγγελματιών και θεωρούν ότι αναιτίως εφαρμόζονται οι αποστάσεις 5 μέτρων από πάγκο σε πάγκο.  

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα