Alitalia: Στην τελική ευθεία η πώληση, τον Ιούλιο οι επίσημες προσφορές

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2007 10:22

ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ για την απόκτηση της μη κερδοφόρας ιταλικής αεροπορικής εταιρείας, Alitalia SpA, εξετάζουν τα βιβλία της εταιρείας, καθώς ετοιμάζονται να κάνουν τις τελικές τους προσφορές στα τέλη του Ιουλίου.

Η Air One SpA, με έδρα τη Ρώμη και η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Alitalia ανταγωνίζεται την εταιρεία επενδύσεων TPG Inc. για την εξαγορά και την ρωσική αεροπορική εταιρεία OAO Aeroflot. H κυβέρνηση πουλά το μερίδιο 49,9% μετά την εγκατάλειψη των επί έξι έτη προσπαθειών να επαναφέρει την εταιρεία στην κερδοφορία.

Η Air One δέχεται μεγαλύτερης αποδοχής επειδή η κυβέρνηση ενδέχεται να θέλει την παραμονή της εταιρείας σε ιταλικά χέρια, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι ιταλικές αρχές αντιδρούν στη συγχώνευση της Autostrade SpA, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας εθνικών οδών με την ισπανική Abertis Infraestructuras SA και αντέδρασαν στις προσπάθειες ενδιαφερομένων από τις ΗΠΑ και τον Μεξικό για την απόκτηση του ελέγχου της Telecom Italia SpA, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας.

Το μερίδιο αγοράς της Alitalia έχει υποχωρήσει 1/3 σε επτά χρόνια στο 44% των επιβατών εσωτερικών πτήσεων το 2005. Η Air One έχει υπερτριπλασιάσει το μερίδιό της την ίδια χρονική περίοδο στο 26% έως το 2005.

Οι καθαρές ζημίες της Alitalia διευρύνθηκαν στα 625,6 εκατ. ευρώ (842 εκατ. δολ.) το 2006 από 167,6 εκατ. ευρώ καθώς μειώθηκε η αξία του γηρασμένου στόλου της. Χθες οι μετοχές της υποχώρησαν 2,7%.

Οι μετοχές της Alitalia έχουν υποχωρήσει 56% σε δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξίας να είναι 1,19 δισ. ευρώ. Ο MIB 30 Index των 30 καλύτερων ιταλικών εταιρειών, σημείωσε άνοδο 36% την ίδια χρονική περίοδο.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που υπάρχει για την Air One στην εξαγορά της Alitalia, είναι οι ανησυχίες για αντιτράστ. Μαζί οι δύο αεροπορικές εταιρείες θα κατέχουν το 70% της εσωτερικής αγοράς πτήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα