Ν. Γκαργκάνας: Ολα ανοιχτά για τα ευρωεπιτόκια

«Καμπανάκι» για τον πληθωρισμό
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007 12:51

Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές σε ό,τι αφορά το ρυθμό και το ύψος μίας περαιτέρω αύξησης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) , φέρεται να δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Νικόλαος Γκαργκάνας.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι δεν θα εκπλαγεί εάν δει καλύτερο του αναμενόμενου ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Γκαργκάνας είπε ότι οι εκτιμήσεις για αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου από την ΕΚΤ κατά 0,25 μονάδες βάσης στο 4,0% την επόμενη εβδομάδα είναι «σωστές». Οι αγορές προεξοφλούν τουλάχιστον μία ακόμα αύξηση τέτοιου μεγέθους.

«Μία σειρά παραγόντων υποδεικνύουν πληθωρισμό μεγαλύτερο από ότι αναμενόταν έως τώρα φέτος», υπογράμμισε ο κ. Γκαργκάνας.

«Όλες οι επιλογές για μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων καθώς και ο ρυθμός και το ύψος της περαιτέρω προσαρμογής είναι ανοιχτά», πρόσθεσε.

Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανοδικοί και αυξάνονται και η ΕΚΤ είναι σε «ισχυρή επαγρύπνηση» υπογράμμισε ο κ. Γκαργκάνας.

Σημειώνεται ότι ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι ισχυρή και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να υιοθετήσει περιοριστική νομισματική πολιτική, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, για τον έλεγχο του πληθωρισμού http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/05/30/1339951.htm .

Πηγές: Reuters, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα