Απώλειες του χαλκού στο Λονδίνο

Καθώς εκφράζονται φόβοι για μείωση της ζήτησης στην Κίνας
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007 12:47

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε ο χαλκός στο Λονδίνο, περιορίζοντας τα κέρδη των δύο ημερών, καθώς εικάζεται ότι οι κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει την έκρηξη των κινεζικών μετοχών, θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για τα βιομηχανικά μέταλλα. Πτωτικά κινήθηκε επίσης ο ψευδάργυρος και το νικέλιο.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν τα μέγιστα σε τρεις μήνες, μετά τον τριπλασιασμό του φόρου για τις συναλλαγές μετοχών από την Κίνα, με στόχο τον περιορισμό του ράλι των μετοχών, οι οποίες διπλασίασαν φέτος την αξία τους, στα 2,47 τρισ. δολάρια. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 11,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης μετάλλων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του αλουμινίου και του νικελίου, είπε σήμερα ότι θα αυξήσεις τους φόρους εξαγωγών από την 1η Ιουνίου. Η χώρα θα επιβάλλει υψηλότερη φορολογία σε 142 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου και του ψευδαργύρου, για να περιορίσει το εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ που απειλεί να βλάψει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), υποχώρησε 45 δολ., ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 7.220 δολ. ο μετρικός τόνος στις 9:48 π.μ., τοπική ώρα. Τα συμβόλαια έχουν υποχωρήσει 13% από την αναρρίχησή τους στα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών των 8.335 δολ. ο τόνος στις 4 Μαΐου.

Τα αποθέματα που ελέγχονται από το LME υποχώρησαν για όγδοη συνεχόμενη ημέρα κατά 1,3%, φθάνοντας τους 130.250 τόνους, σύμφωνα με τη σημερινή ημερήσια ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME, το αλουμίνιο παρέμεινε αμετάβλητο στα 2.772 δολ. ο τόνος, το νικέλιο υποχώρησε 100 δολ., φθάνοντας στα 47.550 δολ. ο τόνος και ο ψευδάργυρος σημείωσε απώλειες 62 δολ., φθάνοντας στα 3.588 δολ. ο τόνος. Απώλειες 25 δολ. σημείωσε ο μόλυβδος φθάνοντας στα 2.215 δολ. ο τόνος. Αμετάβλητος παρέμεινε ο κασσίτερος, στα 13.875 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα