Bουτιά σε Ευρώπη και Wall Street

Από την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2007 00:01

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ υψηλότερων επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την πάταξη του πληθωρισμού «βύθισαν» τα διεθνή χρηματιστήρια. Δάκτυλος στην Ευρώπη ο Τρισέ και στη Wall Street οι κακοί οιωνοί για πληθωριστικούς κινδύνους.

Οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στο υψηλότερο εξαετίας οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου και περισσότερο, ενώ τα αμερικανικά blue chips απομακρύνθηκαν περαιτέρω από τα πρόσφατα ρεκόρ.

Το αυξανόμενο εργατικό κόστος, το οποίο αντιστοιχεί στα 2/3 του κόστους παραγωγής αγαθών ή υπηρεσιών, ενισχύει την πιθανότητα να αυξηθούν οι τελικές τιμές των προϊόντων των επιχειρήσεων, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Παράλληλα, αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ μαζί με τον πρόεδρο, Μπεν Μπερνάνκι, προειδοποιούν για άμεσες ανατιμήσεις. Ο πληθωρισμός περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες και συρρικνώνει τα εταιρικά κέρδη, δηλώνουν αναλυτές. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 1,5%, στις 1.588,01 μονάδες.

Ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,66%, στις 6.522,70 μονάδες, ο CAC 40 στις 5.977,87 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,66%, και ο Dax, μειωμένος κατά 2,40%, διαμορφώθηκε τελικά στις 7.730,05 μονάδες.

Η εντεινόμενη ανησυχία ότι το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Ευρώπη ανέκοψε το ράλι του πανευρωπαϊκού δείκτη Dow Jones Stoxx 600, που απείχε μόλις έξι μονάδες από ιστορικό υψηλό.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο του ευρώ στο 4%, από 3,75% προηγουμένως, υποστήριξε ότι τα επίπεδα των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, παραμένουν ακόμη χαμηλά δεδομένων των ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης.

Των απωλειών ηγήθηκαν οι κλάδοι που είναι οι πλέον ευαίσθητοι στις μεταβολές των επιτοκίων, όπως των τραπεζών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Η E.ON και Iberdrola ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας και οι BNP Paribas και Banco Popular Espanol στις τράπεζες.

Επίσης, σημαντικές ρευστοποιήσεις κατέγραψε ο τίτλος της Thales, της μεγαλύτερης εταιρείας αμυντικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς η Societe Generale υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα