Η απάντηση των γερμανικών βιβλιοθηκών στην ψηφιακή επανάσταση

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 21:00

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες της Γερμανίας άρχισαν να δανείζουν ηχητικά και ηλεκτρονικά βιβλία μέσω Διαδικτύου, δίνοντας πνοή σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που περιγράφουν ως το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη. Αρχικώς, 10.000 τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι για μεταφόρτωση από τις δημόσιες βιβλιοθήκες του Αμβούργου και του Βίρτσμπουργκ στους υπολογιστές των συνδρομητών.

Οι χρήστες θα μπορούν να δανείζονται on-line και καθ' όλο το 24ωρο. Μετά από πέντε μέρες, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα λήγουν και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται. Τα αρχεία ήχου και εικόνας έχουν την κωδικοποίηση WMA των Windows και μπορούν να αναπαραχθούν σε υπολογιστές ή άλλες συσκευές με τη χρήση του λογισμικού της Μάικροσοφτ.

«Είναι η απάντηση των βιβλιοθηκών στην ψηφιακή επανάσταση» είπε ο Χόλγκερ Μπέρενς, που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας «DiViBib» που δημιούργησε το κατάλληλο σύστημα. Το δανειζόμενο υλικό αναμένεται να προσελκύσει νέο και ηλικία και εξοικειωμένο με το Διαδίκτυο, κοινό. Στo Wurzburg, μία από τις πόλεις που επελέγησαν για το πιλοτικό πρόγραμμα, το 70% των συνδρομητών βιβλιοθηκών είναι κάτω των 40 ετών. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα επεκταθεί σε δύο ακόμα πόλεις, την Κολωνία και το Μόναχο, στα μέσα Ιουνίου.

Πηγή: EJC, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα