Νέα λύση για την επιβίωση της ΒΦΛ

Μετατροπή μέρους των χρεών της εταιρείας προωθεί το ΥΠΟΙΟ
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2007 09:34

ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ μέρους των χρεών της ΒΦΛ προς την κρατική ΔΕΠΑ καταφεύγει, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί λύση για την επιβίωση της προβληματικής λιπασματοβιομηχανίας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και το σωματείο των εργαζομένων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επεξεργαστεί λύση, βάσει της οποίας περί το 50% των χρεών ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή στη ΔΕΠΑ της αξίας του φυσικού αερίου που παραλαμβάνει, θα μετατραπεί σε μετοχές της ΒΦΛ οι οποίες θα παραχωρηθούν στη ΔΕΠΑ. Όσο για το υπόλοιπο μισό, θα ρυθμιστεί για αποπληρωμή σε βάθος δεκαετίας.

Αντίστοιχες λύσεις είχαν επιλεγεί και κατά το παρελθόν, τόσο στις περιπτώσεις των προβληματικών όσο και στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, στην οποία έγιναν μέτοχοι με ποσοστά άνω του 30% η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ, προς τις οποίες όφειλε μεγάλα ποσά η μεταλλουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Κατά τις προηγούμενες μέρες, υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων των τραπεζών Εμπορική, Εθνική και Alpha, που είναι οι μέτοχοι της λιπασματοβιομηχανίας, με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, αναμένεται να συνεδριάσει και το δ.σ. του σωματείου των εργαζομένων στη ΒΦΛ, προκειμένου να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθούν δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και παραχώρηση στη ΔΕΠΑ του δικαιώματος να κατασκευάσει, στις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, σχέδιο που υπήρχε από παλιά για την ίδια περιοχή, χωρίς όμως να προχωρήσει η επένδυση.

Μ.ΚA.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα