Από 2/7 - 28/9 oι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νησιά

Σάββατο, 09 Ιουνίου 2007 11:50
UPD:11:56

TO ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2 Ιουλίου έως 28 Σεπτεμβρίου, θα δέχεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αιτήσεις ενδιαφερομένων επενδυτών, για την εγκατάσταση μονάδων φωτοβολταϊκών στα μη διασυνδεμένα νησιά, με ισχύ έως 150 κιλοβάτ και για μικρές ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για τις μονάδες οι οποίες δικαιούνται εξαίρεσης από τη διαδικασία αδειοδότησης που ισχύει για τις μεγαλύτερες μονάδες.

Με βάση τη διαδικασία που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή, προτεραιότητα θα δοθεί στις μονάδες οι οποίες ήδη έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του Γ?ΚΠΣ, ή στον αναπτυξιακό νόμο. Επίσης καθορίστηκε από τη συνολική ισχύ των 98 μεγαβάτ η οποία θα επιμερισθεί στα μη διασυνδεμένα νησιά, τα 50 μεγαβάτ αφορούν τους 4 νομούς της Κρήτης και τα υπόλοιπα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Οι ημερομηνίες που θα υποβάλλονται αιτήσεις εξαίρεσης, ορίστηκαν από 2 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου για τις μονάδες της Κρήτης και από 1η Αυγούστου έως 28 Σεπτεμβρίου για τα υπόλοιπα νησιά. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, θα ακολουθήσει νέα απόφαση, η οποία θα αφορά τον καταμερισμό ισχύος φωτοβολταϊκών στα διασυνδεμένα νησιά στα οποία περιλαμβάνεται και η Εύβοια, αλλά και η κατανομή αιολικών μονάδων στα μη διασυνδεμένα νησιά.

Τι προβλέπεται

Σε ό,τι αφορά στη μεθοδολογία, η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει τα εξής:

* Αδειοδοτούνται, κατ' αρχάς, σταθμοί που έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης του Γ' ΚΠΣ ή του Αναπτυξιακού Νόμου, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από τη θέση σε ισχύ του νόμου 3468/2006.

* Το περιθώριο που απομένει, επιμερίζεται στις υπόλοιπες αιτήσεις, με βάση συγκεκριμένη μεθοδολογία, την οποία ακολουθεί η Αρχή. Σύμφωνα με αυτή, υπολογίζεται το «μέτρο επιμερισμού» ως το πηλίκο του συνολικού περιθωρίου προς τον αριθμό των αιτήσεων στις οποίες το περιθώριο αυτό πρόκειται να επιμεριστεί. Αιτήσεις για σταθμούς, των οποίων η ισχύς είναι μικρότερη ή ίση με το μέτρο επιμερισμού, ικανοποιούνται πλήρως και δεν συμμετέχουν περαιτέρω στη διαδικασία επιμερισμού. Στις αιτήσεις για σταθμούς, των οποίων η ισχύς υπερβαίνει το μέτρο επιμερισμού, διατίθεται, κατ' αρχάς, ισχύς ίση με το μέτρο επιμερισμού και οι ενδιαφερόμενοι εξακολουθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιμερισμού, για την εναπομείνασα ισχύ του περιθωρίου.

Η μεγαλύτερη ισχύς

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ισχύς φωτοβολταϊκών, αυτής της κατηγορίας, προβλέπεται για τη Ρόδο, με 12,8 μεγαβάτ, και ακολουθεί η Λέσβος με 5,5 μεγαβάτ, η Κως με 4,4 μεγαβάτ, η Χίος με 3,8 μεγαβάτ, η Σάμος με 2,7 μεγαβάτ, η Μύκονος με 2,17 μεγαβάτ.

Οσο για την Κρήτη, η κατανομή ανέρχεται σε 52,5 μεγαβάτ, τα οποία θα επιμερισθούν ισόποσα στους 4 νομούς του νησιού. Στην περίπτωση που δεν καλυφθεί με αιτήσεις ο επιμερισμός σε ένα νομό, θα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο, εφ? όσον υπάρχουν μη ικανοποιούμενες αιτήσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα