Ανάκαμψη στη Wall Street

Μετά τις ρευστοποιήσεις των τριών προηγούμενων ημερών
Σάββατο, 09 Ιουνίου 2007 00:01
UPD:00:38

ΣΕ ΑΝΑΚΑΜΨΗ επέστρεψε χθες η Wall Street μετά τις ρευστοποιήσεις των τριών προηγούμενων ημερών, με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να ενισχύεται περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις υποχώρησαν από τα υψηλά που άγγιξαν αρχικά χθες, περιορίζοντας τις ανησυχίες για αυξανόμενο κόστος δανεισμού και πληθωρισμό.

Σειρά επίσης από ενθαρρυντικά νέα, περιλαμβανομένων των ισχυρών μηνιαίων πωλήσεων της McDonald's και των υψηλότερων του αναμενομένου κερδών της National Semiconductor, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών πετρελαίου προσέφεραν στήριγμα στην αγορά.

Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων και τις αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις, όμως ο «πυρετός» των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα συγκράτησαν την πτώση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,09%, παραμένοντας κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στο «κόκκινο» και αγγίζοντας κάποια στιγμή χαμηλά διμήνου, με μοναδική εξαίρεση ένα μικρό θετικό διάλειμμα μετά το άνοιγμα της Wall Street.

«Hταν μία δύσκολη εβδομάδα, η οποία πιθανώς να σηματοδοτήσει την αρχή αλλαγής τάσης. Ισως η αγορά καταστεί εφεξής πιο επιφυλακτική, με τις αποδόσεις των ομολόγων να προσφέρουν μία καλή εναλλακτική λύση στις μετοχές», επισημαίνουν αναλυτές.

Ο δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,6%, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η απότομη πτώση των κινεζικών μετοχών πυροδότησε ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές.

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι μετοχές του τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και μετάλλων. Η μετοχή της Rio Tinto υποχώρησε 1,2%, της BHP Billiton 1,4%, ενώ της Allianz και της Axa 1,6% και 1,3% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η γαλλική BNP Paribas ενισχύθηκε 1,5% μετά τις φήμες ότι η μικρότερη ανταγωνίστριά της Societe Generale εξετάζει συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών.

Στον πετρελαϊκό τομέα, η μετοχή της Royal Dutch Shell ενισχύθηκε 0,8% μετά την επενδυτική αναβάθμισή της από τη Merrill Lynch, παρά την απότομη πτώση των τιμών αργού.

Ο δείκτης DAX στη Γερμανία υποχώρησε 0,37%, ο FTSE 100 παρέμεινε στάσιμος και ο CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε με πτώση 0,1%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,52%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα