Κίνα: Επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Μάϊο

Πίεση για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2007 07:35

ΑΝΟΔΟ στα υψηλότερα επίπεδα 27 μηνών τον Μάϊο, σημείωσε ο πληθωρισμός στην Κίνας, καθώς οι τιμές των χοιρινών αναρριχήθηκαν στα ύψη, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο, οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο 3,3%. Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ήταν 3%, εντός του στόχους της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Το γιουάν σημείωσε άνοδο 0,21%, φθάνοντας στα 7,6468 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:10 π.μ. στη Σαγκάη, τοπική ώρα, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 11 Μαΐου.

Η Κίνα κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων τουλάχιστον μία φορά το 2007, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News. Το επιτόκιο δανεισμού για ένα έτος είναι 6,57% και των καταθέσεων 3,06%, μετά τις αυξήσεις τους τον περασμένο μήνα.

Τα τρόφιμα αποτελούν το 1/3 του δείκτη τιμών καταναλωτή και το κρέας το 7%. Οι τιμές των προϊόντων κρέατος αυξήθηκαν 26,5% τον Μάϊο από το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους 17,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 8,3%, μετά από άνοδο 7,1%, ενώ οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών αναρριχήθηκαν 3,9%, μετά από άνοδο 3,4%. Ο πληθωρισμός – εκτός των τροφίμων – παρέμεινε αμετάβλητος στο 1%.

Για το πεντάμηνο του έτους οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,9% από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα