Ρευστοποίηση κερδών

Από το φόβο των επιτοκίων και της οικονομικής ανάπτυξης
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2007 00:01

Η ΑΝΟΔΟΣ των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων πυροδότησε απώλειες σε μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας και χρηματοοικονομικού τομέα, οδηγώντας στο «κόκκινο» τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών με το φόβο των επιτοκίων και της οικονομικής ανάπτυξης.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές ακολούθησαν την κατηφόρα για πρώτη ημέρα ύστερα από τέσσερις πτωτικές μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στο υψηλότερο εννεαμήνου, ενώ οι επενδυτές θεώρησαν ότι τα χρηματιστηριακά κέρδη της περασμένης εβδομάδας ήταν υπερβολικά. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.619,93 μονάδες, με πτώση 0,37%, αφού αρχικά άγγιξε τις 1.630,69 μονάδες, το υψηλότερο από τις 17 Νοεμβρίου του 2000.

Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,43% στις 6.703,50 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,30% στις 6.087,15 μονάδες, ενώ ο DAX ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07% στις 8.036,12 μονάδες.

Η British Airways παρέσυρε στην πτώση τις μετοχές των αερομεταφορέων, καθώς το αργό ενισχύεται σε υψηλά εννέα μηνών.

Απώλειες κατέγραψε και η Pearson, μετά και την ανακοίνωση της Wall Street Journal, ότι η εταιρεία διεξάγει συνομιλίες με την General Electric για από κοινού προσφορά εξαγοράς στην Dow Jones.

Οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών διεύρυναν τις απώλειές τους μετά και την ενίσχυση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σε υψηλό πενταετίας. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι εταιρικές κερδοφορίες ακολουθούν ακόμη ανοδική τροχιά.

Η φημολογία περί επικείμενων εξαγορών και συγχωνεύσεων, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για ελεγχόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οδήγησαν την προηγούμενη εβδομάδα το δείκτη Stoxx 600 στο υψηλότερο από τις 23 Μαρτίου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν χθες η πιθανολογούμενη υποβολή προσφοράς για την Alcoa, τη μεγαλύτερη εταιρεία αλουμινίου στον κόσμο από τη BHP Billiton, τη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία παγκοσμίως.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,99% στις 18.149,52 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα