Γ. Αλογοσκούφης: Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται

Ολη η έκθεση για τις προοπτικές της οικονομίας
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2007 12:55
UPD:14:46

«Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό ούτε για καθυστερήσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης

«Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας μετά το 2004, όπως αποτυπώνονται στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, διέψευσαν τις δυσοίωνες προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης ή και ύφεση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (βλ. συνημμένο αρχείο).

Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα συνεχιστούν, καθώς «δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό ούτε για καθυστερήσεις, γιατί παραμένουν διαρθρωτικές αδυναμίες στην ελληνική οικονομία. Πραγματοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις με τους ρυθμούς που αντέχει η οικονομία και η κοινωνία, στο πλαίσιο της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ζώνης του ευρώ και ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν μπει πλέον σε σωστή πορεία.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 3,9% του ΑΕΠ, που είχε προβλεφθεί αρχικά, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να υποχωρεί στο 2,4% του ΑΕΠ.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η μείωση του ελλείμματος συνοδεύεται από περαιτέρω αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, οι οποίες το 2007 θα ανέλθουν στο 18% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται το 2008 να φτάσουν στο 18,4% του ΑΕΠ.

Όπως είπε ο υπουργός, στο πρώτο τρίμηνο του 2007 το σύνολο των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 6,9%. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 9,0% από 9,7% το πρώτο τρίμηνο του 2006.

«Οι τράπεζες προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών»

Με την εξαγωγική μας πολιτική, ανοίγουμε νέες αγορές και ενισχύουμε τη θέση μας στις παλαιότερες και ειδικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι με τις αποκρατικοποιήσεις ενισχύεται η λειτουργία του ανταγωνισμού και η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

«Έρχονται ξένες επενδύσεις. Ιδιαίτερα ο τραπεζικός τομέας προσελκύει το άμεσο, αλλά και το έμμεσο, ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Αλλά δεν είναι μόνον ο τραπεζικός τομέας».

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στον τουρισμό και σε πολλούς άλλους κλάδους. «Με την Ψηφιακή Στρατηγική 2006-2013 καλύπτουμε το χαμένο έδαφος στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και δημιουργούμε ένα αποτελεσματικό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα