Ταϊβάν: Μεγαλύτερη των προβλέψεων η αύξηση των επιτοκίων

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2007 12:46

ΓΙΑ ΔΩΔΕΚΑΤΟ συνεχόμενο τρίμηνο αύξησε η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης τα επιτόκια δανεισμού και περισσότερο από ότι αναμενόταν κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας για να περιορίσει την εκροή κεφαλαίων από το νησί, αλλά και τον πληθωρισμό.

Σήμερα κατά τη σύσκεψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας αποφασίστηκε η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού 10 ημερών των τραπεζών στο 3,125%. Μόνο ένας από τους 11 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεψε την ακριβή αύξηση των επιτοκίων. Δέκα προέβλεψαν αύξηση κατά 1/8. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο του 2004.

Η απόφαση για τα επιτόκια ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στην Ταϊπέι. Το δολάριο της Ταϊβάν έχει υποχωρήσει 1,5% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας της νήσου, αυξήθηκε 0,01% στο 2,432% σήμερα πριν την ανακοίνωση για τα επιτόκια.

Η Ταϊβάν άρχισε να αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο του 2004.

Πριν από αυτήν τη χρονιά η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού 15 φορές σε δύο χρόνια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο του 2003.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη το 2007 στο 4,4% από 4,3% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 4,15% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και από 4,04% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στις 24 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα