Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας: Μέτρα στήριξης 11,6 δισ. ευρώ φέτος

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 14:15
UPD:16:42
REUTERS/ANTONIO BRONIC

Μέτρα στήριξης που αντιστοιχούν σε λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ για φέτος αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση σύμφωνα με την 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Στην έκθεση των θεσμών αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων ωστόσο παρατηρείται επιβράδυνση λόγω των συνθηκών που έχουν προκληθεί από την πανδημία. Το συνολικό πακέτο των μέτρων στήριξης φέτος θα ανέλθει σε πάνω από 11 δισ. ευρώ (στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος από 9,4% του ΑΕΠ το 2020). Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, σημειώνεται ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση καθώς συνέβαλαν στην συγκράτηση της ανεργίας.

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην έκθεση τονίζεται ότι η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει αναιμική το α΄εξάμηνο του έτους  καθώς τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν το Νοέμβριο του 2020 παραμένουν σε ισχύ. Μέτρα τα οποία είναι αναγκαία για την διάσωση ζωών, ωστόσο θα καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρεται στην υψηλή αβεβαιότητα που υπάρχει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και την επιτυχία του εμβολιασμού.

Αβεβαιότητα, υπάρχει και στην ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα όταν θα αρθούν τα μέτρα στήριξης καθώς θα χρειαστεί να υπάρχει προσεκτικός σχεδιασμός προκειμένου να αποφευχθούν πτωχεύσεις.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η παρατεταμένη προσφυγική κρίση αποτελούν δύο ακόμα στοιχεία που συντελούν στην αύξηση της αβεβαιότητας ως προς τις  προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Στην έκθεση γίνεται λόγος για πρόοδο στη δέσμευση αποτίμησης του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες και «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης με ουδέτερη απόδοση στον ΕΝΦΙΑ έως τα τέλη Απριλίου».

Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα  γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Με δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση της Κομισιόν, τονίζοντας πως αναγνωρίζεται «η άμεση και ορθή παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Πιο συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα την 9η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018.

Πρόκειται για την 6η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Και για την 4η Έκθεση που ολοκληρώνεται επιτυχώς, εν μέσω των ισχυρών αναταράξεων που έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η υγειονομική κρίση.

Αυτό είναι καρπός της σκληρής και συστηματικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του Πρωθυπουργού.

Η Έκθεση αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν. Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η συνολική αξία των μέτρων ανήλθε στα 23,6 δισ. ευρώ το 2020, εκ των οποίων, τα 15,3 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικές παρεμβάσεις – ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέτρα τα οποία συνεχώς προσαρμόζονται, διευρύνονται και εμπλουτίζονται, ανάλογα με τις ανάγκες, φθάνοντας τα 11,6 δισ. ευρώ για το 2021 (από 7,5 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό).

Μέτρα τα οποία, όπως υπογραμμίζει, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην αξιοσημείωτη συγκράτηση της ανεργίας και στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι γίνεται ειδική αναφορά στη σημαντική τόνωση της ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Έκθεση χαιρετίζει την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σε τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η εκπαίδευση, η ενεργειακή πολιτική, η Δημόσια Διοίκηση και το Λογιστικό Πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοσίων Επενδύσεων.

Καλωσορίζει, επίσης, την πρόοδο του προγράμματος “Ηρακλής” για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κυβερνητική πρόθεση επέκτασής του.

Πιστοποιεί ακόμα την πρόοδο στην κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σημειώνεται ότι η θετική επίδραση των πόρων αυτών δεν έχει ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις της παρούσας Έκθεσης.

Τέλος, επισημαίνει τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, αποτέλεσμα της συνετής και διορατικής χρήσης τους, και την επίτευξη ιστορικών χαμηλών στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Ενώ, επικροτεί την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του υπολειπόμενου δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τη χώρα μας.».

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα