Ιαπωνία: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2007 08:02

ΜΕΙΩΣΗ για τρίτο μήνα τον Μάϊο, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπου δύο χρόνια, σημείωσε απροσδόκητα η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώνεται.

Η παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – μειώθηκε 0,4% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με τη μεγαλύτερη μείωση των κατασκευαστών ηλεκτρονικών μερών και συσκευών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 48 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 0,9%.

Η πτώση ενδέχεται να αποτρέψει τον διοικητή της Bank of Japan (BOJ) Τοχισίκο Φουκούϊ και τους συνεργάτες του να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού τον Ιούλιο. Αυτόν τον μήνα ο Φουκούϊ είπε ότι η τράπεζα χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις τόνωσης της οικονομίας πριν αυξήσει τα επιτόκια από το 0,5%, τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.

Το γιέν υποχώρησε έως τα 123,37 ανά δολάριο και μετά ανέκαμψε στα 122,93 στη 1:05 μ.μ. στο Τόκυο από 123,20 που ήταν πριν από την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα