Κερδίζει έδαφος το «διαβατήριο εμβολιασμού»

Αχτίδα αισιοδοξίας διεθνώς εν μέσω αβεβαιότητας για την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 13:19
UPD:14:54
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών αλυσίδων resort αναφορικά με τον χρόνο έναρξης λειτουργίας τους για τη θερινή περίοδο.

Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς στις περισσότερες χώρες-αγορές από τις οποίες αναμένει τουρίστες η χώρα μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό για τον χρόνο έναρξης της σεζόν που πηγαίνει όλο και πιο πίσω, καθώς και οι αεροπορικές εταιρείες δεν ανοίγουν τα πλάνα τους. Ωστόσο, «αχτίδα αισιοδοξίας» δημιουργεί η περαιτέρω υιοθέτηση και από άλλες χώρες της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση «πιστοποιητικού εμβολιασμού» το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των τουριστών μεταξύ των χωρών μέσα από διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες.

Όπως ανέφεραν χθες δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, σε μια ανάλογη πρόταση προσανατολίζεται και η ισπανική κυβέρνηση. Ο Ισπανός υπουργός Τουρισμού Fernando Valdes, απευθυνόμενος στους Βρετανούς πολίτες, τους κάλεσε να είναι αισιόδοξοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς θα μπορούν φέτος να επισκεφθούν τις Costa Del Sol χωρίς τον φόβο καραντίνας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν και άλλα μέτρα προκειμένου να είναι ασφαλείς, όπως ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» ή μια παρόμοια πιστοποίηση, που θα αποτελούσε μέρος της στρατηγικής για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες.

Διμερείς συμφωνίες

Την εξέλιξη αυτή σχολίασε στο twitter και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και επικεφαλής της αλυσίδας Ikos/Sani Resorts, η οποία ανοίγει φέτος το Ikos Andalusia στην Ισπανία, Ανδρέας Ανδρεάδης, σημειώνοντας: «Μόλις ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα δέχεται εμβολιασμένους επισκέπτες χωρίς τεστ, να και η Ισπανία! Η στρατηγική να βγει πρώτος είναι ορθή. Πρέπει τώρα να συμπληρωθεί για τους μη εμβολιασμένους με ασφαλείς, εφαρμόσιμους κανόνες testing & διμερείς συμφωνίες-κλειδιά».

Επίσης, όπως ο ίδιος προσθέτει, και η Μεγάλη Βρετανία αποδέχεται την ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών και εξετάζει διμερείς συμφωνίες.

Επισημαίνεται ότι αίσθηση έχει προκαλέσει στη διεθνή τουριστική αγορά και η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ, που επιτρέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών όσων πολιτών διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways Sean Doyle πρότεινε στη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει την υπογραφή συμφωνιών με άλλες χώρες ανάλογης αυτής που υπέγραψε η Ελλάδα με το Ισραήλ.

Εντός και εκτός Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρότασή του για ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός της Ε.Ε., αλλά και με τρίτες χώρες, όπως με το Ισραήλ, η οποία τέθηκε στο τραπέζι.

«Επιχειρηματολογώ για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της Ε.Ε., αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει τουριστικής περιόδου» επισήμανε, σημειώνοντας πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου τόνισε πως «συζητήσαμε για μία συμφωνία περί ενός πράσινου διαβατηρίου, προκειμένου οι Ισραηλινοί πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, μόλις αρθεί η καραντίνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ κατατάσσεται μέσα στις 10 μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό Τουρισμό. Ως προς τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο προ πανδημίας, το 2019 οι τουρίστες από το Ισραήλ ξεπέρασαν τους 700.000.
Ανάλογες με αυτή του Ισραήλ συμφωνίες η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να υπογράψει και με άλλες χώρες.
Οι συμφωνίες αυτές, μαζί με την πορεία των αεροπορικών πτήσεων, είναι μία από τις παραμέτρους που θα κρίνουν το πότε θα ανοίξει για τη χώρα μας η θερινή σεζόν.

Καταρτίζουν σχέδια

Αυτή τη στιγμή οι μεγάλες πολυτελείς ξενοδοχειακές αλυσίδες resort καταρτίζουν τα σχέδιά τους για τη νέα περίοδο, με την αβεβαιότητα όμως να κυριαρχεί. Ορισμένες προσανατολίζονται να ανοίξουν αρχές Απριλίου, με «αστερίσκο» όμως ότι εξετάζουν τα δεδομένα κάθε ημέρα, ενώ άλλες θα ξεκινήσουν αργότερα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η αλυσίδα Ikos/Sani Group σχεδιάζει το άνοιγμα των Ikos από τις αρχές Απριλίου, ενώ των Sani από τις αρχές Μαΐου.

H Costa Navarino θα ξεκινήσει αργότερα, περί τα τέλη Μαΐου, ενώ οι μονάδες του ομίλου Domes είναι προγραμματισμένες να ανοίξουν στα τέλη Απριλίου εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.

Η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα Grecotel αναμένεται να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για τη νέα σεζόν εντός των επομένων ημερών, όπως πληροφορείται η «Ν». 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα