Ενεργειακή συνεργασία με Αζερμπαϊτζάν

Πρωτοβουλία για τετραμερή διακρατική συμφωνία
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2007 13:50
UPD:13:53

Την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με το Αζερμπαϊτζάν, με έμφαση στον τομείς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου πρότεινε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στον στον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Heydar Babayev, επιβεβαιώνοντας σημερινό δημοσίευμα της «Ν» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/07/06/1354780.htm .

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Σιούφας, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Τουρκίας, θα πάρει άμεσα μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία: Την υπογραφή και τετραμερούς διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας – Ελλάδος – Ιταλίας, με την οποία θα ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την προμήθεια και μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδος, στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και θα μεταβεί σύντομα στη χώρα του στο Μπακού «για συνέχιση των διαβουλεύσεων, των συνεννοήσεων και της οικοδόμησης μιας συνεργασίας που θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Από την πλευρά του, ο κ. Babayev δήλωσε ότι η «κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν στηρίζει την πολιτική της Ελλάδας για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στις προτάσεις του κ. Σιούφα, στην πρόταση υπογραφής τετραμερούς συμφωνίας και επίσης στην πρόταση υπογραφής διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, «την οποία πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και να υπογράψουμε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. υπουργού στο Μπακού. Όπως σε κάθε διαδικασία, έτσι και εδώ, πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχουν οι συνιστώσες της συγκεκριμένης διαδικασίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα