Ποιες εταιρείες απαλλάσσονται από το ενοίκιο Ιανουαρίου

Η λίστα με τις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά κι οι αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 11:41
REUTERS/COSTAS BALTAS

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων και υποχρεούνται να παραμείνουν κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου με κρατική εντολή απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με διάταξη που αποφάσισε να νομοθετήσει και να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόκειται για επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, καθώς επίσης και για τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία.

Σύμφωνα με την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητά τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αποζημίωση ίση με το 80% του συμφωνημένου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο 2021, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Επιπλέον, στα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί αποζημίωση από το κράτος ίση με το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

 Ποιες επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Με βάση τα παραπάνω ανακοινωθέντα, ιδιοκτήτης που είναι φυσικό πρόσωπο και έχει συμφωνήσει με επιχειρηματία μισθωτή να λαμβάνει κάθε μήνα ενοίκιο ύψους 1.000 ευρώ, θα λάβει για τον μήνα Ιανουάριο αποζημίωση 800 ευρώ από το κράτος εάν η επιχείρηση του μισθωτή παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

ΠΟΜΙΔΑ: Άμεση η καταβολή αποζημίωσης

Την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης και καταβολής των κρατικών αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες που θα υποστούν εισοδηματικές απώλειες από την αναστολή της πληρωμής του ενοικίου του μηνός Ιανουαρίου ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της: «Η εξαγγελία της κυβέρνησης για καταβολή του 80% του μισθώματος στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη (παρά την απώλεια του 20% του εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες), εφόσον εκπληρωθούν τέσσερις προϋποθέσεις:

Πρώτον, να αναπροσαρμοστεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου (“COVID”) Ιανουαρίου και μετά, προς όφελος τόσο των ιδιοκτητών όσο και της διοίκησης, έτσι ώστε ο έλεγχος ως προς το αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου τον συγκεκριμένο μήνα να γίνεται αυτόματα, μέσω του ΑΦΜ & ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, τη στιγμή υποβολής της δήλωσης COVID, όπως και η άμεση εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στον ιδιοκτήτη, χωρίς να αναμένουμε τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Δεν νοείται να εισπράττουν οι ιδιοκτήτες (αν εισπράττουν) μειωμένα ενοίκια με την προσδοκία της μερικής έστω αποζημίωσης από το κράτος και να ανακαλύπτουν μετά από έξι μήνες ότι ο ενοικιαστής δεν ήταν δικαιούχος της μείωσης! Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιστροφές για τα ενοίκια Ιανουαρίου να γίνουν άμεσα, και όχι περί το Πάσχα.

Δεύτερον, να καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις ενοικίων Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, και να δοθεί παράταση για διορθώσεις σε όλες τις λανθασμένες δηλώσεις του διαστήματος Μαρτίου-Οκτωβρίου, με βάση τις προτάσεις της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α., ώστε να εκκαθαριστούν και αυτές. Τρίτον, να ισχύσει αυτονόητα και υπέρ των ιδιοκτητών αυτών κάθε διαδικασία ρύθμισης, αναστολής ή παράτασης των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών τους που προβλέπεται για τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων.

Τέταρτον, να εκδοθεί άμεσα η απόφαση με τους ΚΑΔ Ιανουαρίου 2021, ώστε να αποφευχθεί η γενικευμένη αντίληψη ότι η μη καταβολή ενοικίου αφορά τους πάντες, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις συναλλαγές και τις σχέσεις ιδιοκτητών-ενοικιαστών».

Και τον Φεβρουάριο

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή αυτή την εβδομάδα, καθώς και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί. Στα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί αποζημίωση ίση με το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα