Talk of the market: 2021, ανασχηματισμός δυνάμεων και εξυγίανση

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 11:27
UPD:11:28

Το 2021 ξεκινά με ανασχηματισμό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με την κυβέρνηση να δίνει έτσι το στίγμα με ένα θετικό μήνυμα επανεκκίνησης. Αν και δεν είναι σαφές πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις όλα δείχνουν ότι έχει αρχίσει η σχετική προετοιμασία.  

Οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου στελέχους του κορωνοϊού δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Επομένως το 2021 διατηρεί τις αβεβαιότητες και κουβαλάει τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς. Είναι ενδεικτικό ότι στο χρηματιστήριο η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισαν με απώλειες παρά την αλλαγή σκηνικού το τελευταίο τρίμηνο. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ετήσιες απώλειες 11,7% με τις τράπεζες να γράφουν τις χειρότερες επιδόσεις -41%. Οι απώλειες για την Εθνική Τράπεζα ανήλθαν σε 25%, για την Eurobank σε 37%, την Alpha Bank σε 50,4% και την Τράπεζα Πειραιώς σε 56,5%. 

Σήμερα, 4 Ιανουαρίου 2021, ολοκληρώνεται η διαδικασία μετατροπής σε μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς των CoCos, συνολικού ύψους 2,040 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους 326 εκατ. ευρώ, με τιμή μετατροπής 6 ευρώ. Η τράπεζα θα έχει εκδώσει 394.400.000 νέες μετοχές, που μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πιστωθούν στη μερίδα του ΤΧΣ που τηρείται στην ΕΛ.Κ.Α.Τ. αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 61,3%.

Δικαιώθηκε η Εθνική Τράπεζα στον Άρειο Πάγο για το θέμα του λογαριασμού επικουρικής ασφάλισης ΛΕΠΕΤΕ και κλείνει ο φάκελος. Το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της τράπεζας κρίνοντας ότι η τράπεζα ουδέποτε είχε αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του συγκεκριμένου λογαριασμού, ούτε είχε εγγυηθεί το ύψος των ποσών των καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων. Μόνη υποχρέωση που είχε αναλάβει ήταν η καταβολή των εργοδοτικών εισφορών της. 

Απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων θέτει στις εταιρείες Ελλάκτωρ και Reggeborgh Invest καθώς και στην ολλανδική ομόλογό της η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την επόμενη μέρα των αναδιατάξεων στη μετοχική σύνθεση της ελληνικής εταιρείας προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ολιγοπωλίου στην αγορά κατασκευών.

Εντωμεταξύ, η Folli Follie υπέβαλλε αίτημα εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και υπέγραψε ακριβώς στην εκπνοή του 2020, ήτοι 31 Δεκεμβρίου, συμφωνία εξυγίανσης σύμφωνα με τα άρθρα 106β και

106δ του Πτωχευτικού Κώδικα με τους πιστωτές της και με τους κατόχους των Eurobonds, τους κατόχους των Swissbonds και τους κατόχους των

ομολογιών Schuldschein. Η Συμφωνία Εξυγίανσης περιέχει ουσιωδώς τους ίδιους όρους, όπως αυτοί εγκρίθησαν από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων στις 9 Δεκεμβρίου 2020.

Πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ πρόσφερε η Καρέλιας στους εργαζομένους της, καθώς και σε φορείς και ιδρύματα ενόψει των γιορτών. Τις ανακοινώσεις έκανε με μήνυμά του προς τους εργαζομένους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Γ. Καρέλιας. Μεταξύ άλλων ο μποναμάς περιελάμβανε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι κάθε εργαζόμενου 250 ευρώ καθαρά, 1.500 ευρώ για κάθε παιδί εργαζόμενου που σπουδάζει, με επιπλέον δώρο 500 ευρώ για τους επιτυχόντες του 2020 και άλλες παροχές. 

Ξεκίνησαν οι προσφορές στα e-shops ενόψει εκπτώσεων από τις 11 Ιανουαρίου κι ενώ συνεχίζονται τα σκωτσέζικα ντους στο λιανεμπόριο που έχει κατεβάσει και πάλι ρολά για μία εβδομάδα ενώ προετοιμαζόταν για άνοιγμα σε ζώνες και αγορές με ραντεβού εντός των καταστημάτων, το λεγόμενο click in shop - που σχεδιάστηκε για να εξελίξει το μοντέλο του click away που λειτούργησε κατά τη διάρκεια των γιορτών, με αγορές τηλεφωνικά ή μέσω e-shop και παράδοση εκτός των καταστημάτων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα