Νευρικότητα στις αγορές

Υποχώρηση των χρηματιστηρίων
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 00:01

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν χρηματιστήρια και ψευδάργυρος μετά την αποτυχία των ευρωπαϊκών μετοχών να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος καθώς η μείωση των πωλήσεων παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εταιρειών Volvo και Randstad Holding επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και των εταιρικών κερδοφοριών.

Tα ευρωπαϊκά blue chip κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά για δεύτερη διαδοχική ημέρα στον απόηχο απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων κολοσσών. Η μετοχή της Volvo της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής επαγγελματικών φορτηγών παγκοσμίως σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1998, καθώς τα αποτελέσματά της δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των επενδυτών.

Επίσης, ο τίτλος της Randstad «βυθίστηκε» 16%, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής προσωπικού παγκοσμίως παραμένει επιφυλακτική για το τρίτο τρίμηνο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Hermes International, καθώς η εταιρεία ειδών πολυτελείας ανακοίνωσε ότι τα ετήσια κέρδη θα παραμείνουν στάσιμα.

Οι αμερικανικοί δείκτες ταλαντεύθηκαν μεταξύ του συν και του πλην καθώς τα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα εταιρειών όπως οι Amazon.com και Boeing μετριάζουν τους φόβους για συνέπειες της ύφεσης της αγοράς κατοικίας σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρούσε λίγο νωρίτερα κατά 1%, στις 385,22 μονάδες. Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 αγορές της δυτικής Ευρώπης, εξαιρουμένης της Ελλάδας.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 0,68%, στις 6.454.30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5. 837.11 μονάδες, με πτώση 1,19% και στη Φραγκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε τελικά στις 7.692.55 μονάδες, μειωμένος κατά 1,46%.

Πιέσεις δέχθηκε και ο μεταλλευτικός κλάδος μετά την υποχώρηση της τιμής του χαλκού. Μεγάλη υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές της Rio Tintoκαι της Anglo American.

Την ανησυχία για την έκταση των επιπτώσεων της ύφεσης της αμερικάνικης αγοράς κατοικίας ενισχύει η νέα μείωση, για τέταρτο συνεχή μήνα, στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,80% στις 17.858,42 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα