Οι Βρετανοί εργοδότες προσέλαβαν λιγότερους μόνιμους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια lockdown σε όλη την Αγγλία το Νοέμβριο και στηρίχθηκαν στους προσωρινούς εργαζομένους για να καλύψουν το κενό, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα για την αγορά εργασίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη.
Ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν μειώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, όταν η Βρετανία εξήλθε από το πρώτο lockdown για τον κορωνοϊό, όπως δήλωσε η Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC).
«Η μεγαλύτερη ζήτηση για μόνιμο προσωπικό μετατέθηκε για τον Ιανουάριο, καθώς οι εταιρείες ελπίζουν ότι η κρίση του κορωνοϊού θα υποχωρήσει. Προς το παρόν όμως, η προσωρινή εργασία συνεχίζει να βοηθά τις επιχειρήσεις να λειτουργούν και οι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της REC, Νιλ Κάρμπερι.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει παρατείνει το πρόγραμμα για την απασχόληση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μετά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και οι κυβερνητικοί προβλέψεις αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα κορυφωθεί στο 7,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.
Ενώ η Βρετανία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, συνεχίζονται οι εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit την 1η Ιανουαρίου.
Περίπου το 29% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν από το Ινστιτούτο Διευθυντών (IoD) την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουρες εάν θα ήταν έτοιμες για τη μετάβαση, κάτι που θα απαιτήσει από τους εξαγωγείς να συντάσσουν τελωνειακές δηλώσεις και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν δασμούς όταν αποστέλλουν αγαθά στην Ε.Ε.
«Αυτή τη στιγμή, το Brexit είναι ένας κινούμενος στόχος για τους διευθυντές. Η προσπάθεια για την προετοιμασία, ενώ αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας, είναι πολύπλοκη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IoD Τζόναθαν Γκέλνταρτ, προτρέποντας τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καταλήξει σε συμφωνία με την Ε.Ε.
Πηγή: Reuters