Οι επενδυτές διεθνώς εξέλαβαν θετικά τα νέα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την έναρξη περισσότερων φορολογικών κινήτρων στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι ασιατικές μετοχές σήμερα Τετάρτη 9/12 κινήθηκαν ανοδικά φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των δεικτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Τα ΣΜΕ e-mini του S&P 500 των ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,11% στο ασιατικό εμπόριο, αφού οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν νέα ρεκόρ την Τρίτη, ενισχυμένες από θετικά νέα σχετικά με τα εμβόλια και την φαινόμενη πρόοδο στις συνομιλίες τόνωσης των ΗΠΑ. Η βρετανική λίρα άλλαξε λίγο πριν από τις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Ενώ οι ελπίδες εξακολουθούν να είναι ζωντανές ότι σύντομα θα συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο τόνωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται λιγότερο πιθανό να υπάρξει συμφωνία για το Brexit με διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές, να αναγνωρίζουν ότι μια συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οι επόμενες 24 ώρες θα είναι κρίσιμες και είναι πιθανό να προκαλέσουν αστάθεια στην αγορά ανάλογα με το τι έχει ή δεν έχει συμφωνηθεί." Έγραψαν αναλυτές της ANZ Bank σε ένα ενημερωτικό σημείωμα.
Η σταθερή πορεία θετικών ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 βοήθησε στην άνοδο των επενδυτικών διαθέσεων. Η Βρετανία την Τρίτη έγινε το πρώτο Δυτικό έθνος που ξεκίνησε μια ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού και η Johnson & Johnson ανέφερε ότι θα μπορούσε να λάβει τα αποτελέσματα μιας δοκιμαστικής περιόδου για εμβόλιο μίας δόσης τον Ιανουάριο, νωρίτερα από το αναμενόμενο. Εν τω μεταξύ, η Pfizer Inc ξεπέρασε ένα άλλο εμπόδιο καθώς ο αμερικανικός οργανισμός υγείας κυκλοφόρησε έγγραφα που επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν στο ξεκίνημα δείκτες που χόρευαν κάτω από τους ήχους του “Βαδίζω και παραμιλώ για τη συμφορά του COVID-19”, όταν στην Αθήνα, με χαμηλότερους από τις προηγούμενες μέρες ρυθμούς συναλλαγών, ο ΓΔ βάδιζε προς τις 790 μονάδες, με κέρδη της τάξης του +0,30% και τζίρο 2,3 εκατ. στο πρώτο τέταρτο. Συνεπώς η σφραγίδα της επιφύλαξης που προκαλείται από τη δύναμη της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, εδώ επιβάρυνε τους όγκους και όχι τις διαθέσεις των θεσμικών.
Την Ευρώπη επηρέασε δήλωση του Μπόρις Τζόνσον που ειδοποίησε ότι ενδέχεται, να έχει πλησιάσει η στιγμή που το Λονδίνο θα πρέπει να αναγνωρίσει, ότι ήρθε η ώρα να για Brexit χωρίς συμφωνία και να εγκαταλείψει τις συνομιλίες. Μέτρησε επίσης, μια αναφορά για την Τουρκία, για εμφάνιση νέων ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, με τους Οίκους αξιολόγησης να αναρωτιούνται αν θα μπορέσει να κρατήσει τη λιτότητα στην χώρα ο Ερντογάν εν μέσω ύφεσης από την πανδημία.
Μπορεί να μην ήταν μόνο το άτσαλο Brexit ή, οι ζημιές από την αδυναμία της τουρκικής οικονομίας που κράτησαν χθες τους δείκτες στην Ευρώπη σε αρνητικό πεδίο. Αλλά στην Αθήνα, σε κάθε σκαμπανέβασμα των ΓΔ και 25άρη βρισκόταν από πίσω η εξέλιξη των διαθέσεων των θεσμικών για τις Τράπεζες. Με τη διαφορά πως ο δείκτης των blue chip κινήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο περισσότερο χρόνο χαμηλότερα από αυτό, έναντι του ΔΡΤ, που σημαίνει πως οι απώλειες αρκετών λειτουργούσαν επιβαρυντικά. Άλλωστε αυτό αποτυπώθηκε και από τις μεταβολές στο κλείσιμο με τον ΔΤΡ στο +2,17% και τους ΓΔ και FTSE25 στο σεμνό και ταπεινό +0,55% ενώ όλοι τερμάτισαν στο ανώτερο μέρας.
Αφού έμαθαν οι ιδιώτες επενδυτές για την είσοδο της Goldman με ποσοστό άνω του 5% στην ΕΧΑΕ, υπάρχει ένα ερώτημα που ωστόσο, δεν μπορεί να απαντηθεί. Αλλά θα άξιζε να γνωρίζαμε αν, στα κόκκινα της χθεσινής διαπραγμάτευσης, αποφάσισαν να τοποθετηθούν ορισμένοι σε κάποιες μετοχές. Σε μια αγορά που θεωρούν πως θα ανθίσει, αναλυτές επί της στρατηγικής για μετοχές της μεγαλύτερης Επενδυτικής Τράπεζας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Και επειδή συμβουλεύουν κυβερνήσεις και γιγαντιαίες επιχειρήσεις, ξέρουν κάτι παραπάνω από πολλούς για τα μελλούμενα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Οι αρμόδιοι προσπαθούν να παρατείνουν την χρηματοδότηση της κυβέρνησης για μία επιπλέον εβδομάδα ώστε να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο τόνωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία.
Στο μεταξύ, επαρκείς πληροφορίες για την ποιότητα του εμβολίου Covid-19 που ανέπτυξε με τη BioNTech παρείχε η Pfizer στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σύμφωνα με έκθεση του προσωπικού της FDA, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,35% ή 104 μονάδες, στις 30.173,88, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,28% στις 3.702,25 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,5% στις 12.582,77 μονάδες. Οι S&P 500 και Nasdaq έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (+2,5%) και Johnson & Johnson (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-1%) και Home Depot (-0,7%).
Το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,91%.
ΕΥΡΩΠΗ
Με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις διαπραγματεύσεις στο Brexit, την ώρα που ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, τα χρηματιστήρια σημείωσαν οριακές μεταβολές.
Ειδικότερα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης, αφού έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της. Παράλληλα, κατά 12,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2020 και κατά 11,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, η πιο μεγάλη άνοδος που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, το 1995.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις +0,20% στις 393,64 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,05% στις 6.558,82 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,06% στις 13.278,49 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,23% στις 5.560,67 μονάδες.
ΧΑ
Με ανεξάντλητη ζήτηση για τα Τραπεζικά blue chip, ο 13ος κρίκος στην ανοδική αλυσίδα
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε εμφάνιση πολλών εναλλαγών στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Ο μέσος όρος κινήθηκε ώστε να σχηματίσει η πορεία του ένα μια ταλάντωση πάνω και κάτω από την τιμή κλεισίματος τις 787 μονάδες δηλαδή. Έτσι η αγορά έκλεισε με μέτρια κέρδη, καθώς ο ΓΔ ξεπέρασε τις 791 μονάδες. Δεν υπήρξε μεγάλο διάστημα με πλάγια κίνηση αλλά είχαμε εμφάνιση τιμών στη γειτονιά των 782 μονάδων μια φορά στις 11:26 που ήρθε το κατώτερο στις 782,12 από 780,41, ενώ από τις 12:49 ως τις 13:35 πέρασε σε θετικό πεδίο για να βρεθεί πολύ αργότερα ξανά σε αυτό (ψηλότερα από το επίπεδο των 787 μονάδων το κλείσιμο τη Δευτέρα). Αυτή τη φορά την τελευταία ώρα η ζήτηση προκάλεσε αναζήτηση ψηλότερων επιπέδων αφού στις 15:58 ο ΓΔ ήταν πάνω από τις 783 μονάδες αλλά η ζήτηση στα τελευταία λεπτά έφεραν το κλείσιμο πάνω στο ανώτερο μέρας. Ενώ ο ΔΤΡ με κέρδη από το πρώτο μέρος που διατηρήθηκαν ως την τελευταία ώρα, είχε πέρασμα σε αρνητικό πεδίο από 15:16 ως τις 15:58 και στα χαμηλά του ήταν στις 477,60 ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα ήταν σε θετικό πεδίο, στις 17:00 αφέθηκε στις 492,63 από 486,12 την προηγούμενη με μεταβολή πάνω από +1,7% αλλά και στις 17:12 του όρισαν κλείσιμο στο +2,17%. Οι θεσμικοί έχοντας διαμορφώσει την πλάγια ανοδική κίνηση μετά από τις 15:35, που ξεκίνησε 1 μονάδα ψηλότερα από το κατώτερο μέρας, οδήγησαν τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 791 μονάδες με κέρδη της τάξης του +0,55% τελικά.
Περιγραφή δυναμικής
Μετά από άνοιγμα στις 787,81 με ανοδικό χάσμα (+0,96 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (786,85), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί νευρικά πλάγια με δυο αλλαγές στο πρόσημο στις πρώτες 2,5 ώρες. Αρχικά κυριάρχησαν ανοδικές τάσεις ως τις 10:52. Τότε ο ΓΔ σημείωσε τιμές πάνω από τις 790 μονάδες και ακολούθησαν πιέσεις που έφεραν στις 11:26 το ελάχιστό του και ήταν οι 782,12 από 780,41 μονάδες τη Δευτέρα. Μεγάλης σχετικά διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού εμφανίστηκε στις 17:12 η κορυφή στις 791,17 από 794,64 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 789,28 και με τις δημοπρασίες ανέβηκε κατά 1,89 μονάδες. Η αγορά στηρίχθηκε στο ενδιαφέρον των θεσμικών για ανάκτηση θέσεων σε λιγοστά blue chip, αλλά κυρίως για Τράπεζες με κέρδη +2,17% για τον ΔΤΡ στην τιμή κλεισίματος τις 494,88 από 484,35 μονάδες.
Ξένοι θεσμικοί και αγορές
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ δεν άλλαξε την ανοδική δυναμική στην κίνηση των τιμών στο τελευταίο 80λεπτο στο δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ αναγκάστηκε να περάσει οριστικά πάνω από τις 783 μονάδες από τις 15:36, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε, έστω και νευρικά, ψηλότερα επίπεδα τιμών. Ήταν νευρικό και πτωτικό το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από μεταβαλλόμενης τάσης κίνηση με τον ΓΔ, από τις 790 προς τις 786 μονάδες, από τις 13:30 ως τις 14:30.
Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μετά από νευρική και πτωτική πορεία μετά το άνοιγμα που έγινε με πτωτικό χάσμα για κάθε αγορά, εμφάνισαν μετά το πρώτο δίωρο μέτρια αρνητική μεταβολή αλλά από τις 14:30 είχαν όλοι πλάγια νευρική δυναμική σε αρνητικό πεδίο και είχαν μικρές μεταβολές από -0,3% ως -0,6%. Δεν άλλαξαν αργότερα κίνηση πριν την έναρξη της Wall Street. Όταν άνοιξαν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, στην Νέα Υόρκη των Dow και S&P500, η δυναμική ήταν νευρική αλλά πτωτική και συνέβαλλε στην διατήρηση της διάθεσης για επιφυλακή στα περισσότερα στην Ευρωζώνη. Συνεπώς, είχαμε πτωτικής κατεύθυνσης τάση στην Ευρώπη, με κίνηση σε μετρίως χαμηλότερα επίπεδα τιμών διεθνώς που δεν άλλαξε σημαντικά με το άνοιγμα στις ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα στην Αθήνα
Στην Αθήνα για άλλη μια φορά, δεν είχαμε συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική. Στις δημοπρασίες, είχαμε κυριαρχία της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 9,05 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 11 από τα blue chip με απώλειες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 52,835 από 52,675 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν από τα blue chip, εκτός των Τραπεζικών, για τα κέρδη τους από +1,00% και πάνω οι ΑΡΑΙΓ +4,21%, ΤΕΝΕΡΓ +1,12%, ΛΑΜΔΑ +1,01%, ΣΑΡ +1,01%, και ΔΕΗ +1,01%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση πάνω από -0,50% εμφανίζονται οι ΜΟΗ -1,08%, ΟΠΑΠ -1,07%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,80%, ΕΧΑΕ -0,76% ΟΛΠ -0,74%, ΕΛΠΕ -0,71% και ΦΡΛΚ -0,50%.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 2,755 από 7,040 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,631% από 0,628% την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,17%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,27% από +6,25%, την ΕΤΕ στο +1,51% από +1,51%, ΕΥΡΩΒ στο 2,82% από +1,72% και την ΠΕΙΡ στο 1,51% από +2,20%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,13% από +1,74%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 12) έναντι των καθοδικών (11 από 13) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,55% οδηγήθηκε στις 791,17 από 786,85 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1894,67 από 1884,06 με κέρδη +0,56%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,405 από 92,323 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,755 από 7,040 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 47 από 61, των καθοδικών 52 από 46 και οι αμετάβλητες ήταν 20 από 18.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Δεν ξεθάρρεψαν οι traders, μεγάλοι όγκοι στο stock repo
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ με περίπου πέντε αλλαγές πρόσημου, καθώς πέρασε μόνιμα σε θετικό πεδίο μετά τις 16:32. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,64 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 10,61 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1870,99 μονάδες την προηγούμενη, εμφανίστηκε στις 11:26. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 1894,67 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1890,42. Το κλείσιμο στις 1894,67 από 1884,06 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,56% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε φθάνοντας στα 12,280 από 21,349 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 957 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1900,00 μονάδες, κατώτερο τις 1866,00 και τελευταίες πράξεις στις 1900,00 από 1886,75 μονάδες τη Δευτέρα, τα ανοικτά συμβόλαια διατηρήθηκαν στα 5507 από 5586. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 109 συμβόλαια με ανώτερο τις 1890,00 μονάδες, κατώτερο τις 1869,00 με τελευταίες πράξεις στις 1890,00 από 1900,00 και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στις 640 από 612.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 33 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1675 ως τις 1925 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1850 και 1950 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 7 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1850 ως τις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης αν και μονιμοποιείται το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 123.778 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 58.000 για ΕΤΕ, στα 34.000 για ΕΥΡΩΒ, στα 20.000 για ΠΕΙΡ στα 2.100 για ΜΥΤΙΛ, στα 1.700 για ΟΤΕ και στα 780 για ΔΕΗ.
Με αναγνώριση του ρόλου των τραπεζικών μετοχών στην τρέχουσα άνοδο αλλά χωρίς εκτιμήσεις για το πού και πότε θα σταματήσει η επίμονη ζήτηση οι εγχώριοι αναλυτές τοποθετούνται γενικά. Η πτώση του τζίρου πάντως δείχνει την αρχή επενδυτικών επιφυλάξεων.
Η Beta Sec. αναφερε: “Η Αγορά ‘χωνεύει’ τα επίπεδα, ενώ το επιλεκτικό ενδιαφέρον εξισώνει την προσφορά κέρδους. Διόρθωση, αλλά ο Τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να φαίνεται ισχυρός, για να συνεχίσει το ράλι”.
Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Στο ανοδικό σερί, το κλειδί για τη συνέχεια έχει και πάλι ο Τραπεζικός κλάδος. Το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση καλείται να ζυγίσει την χρονική επέκταση των περιορισμών, με σκοπό να αποφύγουμε ένα 3ο κύμα της πανδημίας, πριν ενεργοποιηθεί ο εμβολιασμός στη Χώρα, καθώς σε αυτή την περίπτωση η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα το επόμενο έτος. Μετά τα καταγεγραμμένα κέρδη τον τελευταίο μήνα, κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και το Χ.Α. Το σκηνικό στο εξωτερικό δεν έχει διαφοροποιηθεί, παρόλο που τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το πακέτο στήριξης της Οικονομίας των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες”.
Από την Merit Sec. σημείωσαν: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 719 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών). Πρώτο σημείο στήριξης οι 760 και δεύτερο οι 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 800 και οι 820 μονάδες.
Σαν ημερομηνία μετατροπής του Coco σε κοινές μετοχές της Πειραιώς ορίστηκε η 4η Ιανουαρίου 2021. Θα εκδοθούν 394400000 νέες μετοχές και το ποσοστό του ΤΧΣ θα αυξηθεί στο 61,3%, από 26.42%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις ανάμεσα στη Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού και τη Διοίκηση της ΔΕΗ, για τη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ). Η τρέχουσα, τριετής σε διάρκεια, λήγει στις 31 Μαΐου του 2021, αλλά οι δύο Πλευρές, αποφάσισαν να ανοίξουν τον διάλογο και στη συνέχεια τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καταλήξουν, πιθανόν και στο τέλος του πρώτου τριμήνου του νέου έτους”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ:
ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΥΦΟΡΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ…
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το 3ο τρίμηνο επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις όσων αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα δρώμενα στην ελληνική οικονομία, τόσο τα τρέχοντα όσα και τα επερχόμενα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της επίδοσης του ΑΕΠ κατά +2,3% το 3ου τριμήνου σε σχέση με το δεύτερο, όταν η Γαλλία κατέγραψε επίδοση +18,2%, η Ισπανία +16,7%, η Ιταλία +16,1% και οι ΗΠΑ πάνω από 30% ! Έτσι, με δεδομένο το lockdown που συνεχίζεται και το Δεκέμβριο, το ετήσιο ποσοστό ύφεσης για το 2020 θα ξεπεράσει ίσως και το 10%, ενώ τα δεδομένα της πανδημίας διαμορφώνουν προϋποθέσεις για συνέχιση της ύφεσης και κατά τους πρώτους μήνες του 2021.
Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να αλλάξει ρότα μετά τις επιδόσεις ρεκόρ τόσο του Γ.Δ. όσο και του δείκτη των τραπεζών που κατέγραψε το Νοέμβριο. Όμως, το θετικό momentum συνεχίζεται με τη νηοπομπή των συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Η εξήγηση είναι συνυφασμένη με την αλλαγή στάσης των διεθνών κεφαλαίων απέναντι στο αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο που ενσωματώνεται πλέον στα ραντάρ των διαχειριστών που επί ένα χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο κατέγραφαν αρνητικές ροές, αποεπένδυαν δηλαδή από τη χώρα μας.
Όμως τώρα, το υποτιμημένο ακόμη ελληνικό χρηματιστήριο αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση ακόμη και από τη Citibank που θεωρεί πλέον ότι η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από την επάνοδο στην κανονικότητα (οψέποτε αυτή επέλθει!) λόγω της αναμενόμενης έκρηξης των τουριστικών εισπράξεων καθώς και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, τα τριμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών ικανοποίησαν καθώς συνεχίζεται η εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια και εκτιμάται ότι είναι εφικτή η διαχείριση της μάζας των νέων ΝΠΕs που θα προκύψουν μετά τα εκτεταμένα moratorioum που συνάπτουν οι τράπεζες με τους δανειολήπτες με τις ευλογίες των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ και SSM).Έτσι, οι ροές των ξένων κεφαλαίων επικεντρώνονται στις τραπεζικές μετοχές που παρά τη βραχυχρόνια υπεραπόδοσή τους συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις για την καταγραφή κερδών, με τις συναλλαγές να αγγίζουν καθημερινά πλέον τα €100 εκ. και οι 800 μονάδες του Γ.Δ. να αποτελούν το επόμενο σοβαρό όριο αντίστασης για αναμέτρηση των πωλητών με τους αγοραστές.
Την ίδια ώρα, οι απειλές στο διεθνές περιβάλλον είναι σημαντικές και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν την ευφορία των αγορών. Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. της επόμενης Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου έχει στην ατζέντα της καυτές υποθέσεις: το ενδεχόμενο ενός άτακτου brexit αν η Βρετανία δεν συμφωνήσει με την Ε.Ε., τη δύσκολη συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και την επικύρωση της άμεσης εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης παραμερίζοντας τις αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Ταυτόχρονα, τα βλέμματα στρέφονται προς την Κριστίν Λαγκάρντ και τις εξαγγελίες της για τις νέες δράσεις της ΕΚΤ. Παράλληλα, στις ΗΠΑ οι εκλέκτορες καλούνται να επικυρώσουν την εκλογή του Joe Biden ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ αγνοώντας τους λεκτικούς αφορισμούς του απερχόμενου Προέδρου.
Τέλος, ο πλανήτης καλείται να διαχειριστεί μια τεράστια υγειονομική πρόκληση, το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με πρωτόγνωρα ταχύ ρυθμό ώστε να διαμορφωθούν το συντομότερο οι προϋποθέσεις επανόδου της κανονικότητας στην παγκόσμια οικονομία. Με τις αγορές να παρακολουθούν τα δρώμενα και το ενδεχόμενο αναταράξεων να είναι πιθανό ενόψει της προσπάθειας ενός Great Reset για την παγκόσμια οικονομία, όπως είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του επικεφαλής του World Economic Forum Κλάους Σβαμπ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των δεικτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν σήμερα Τετάρτη 9/12 καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν θετικά τα νέα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την έναρξη περισσότερων φορολογικών κινήτρων στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αρχικά αυξήθηκε +0,51%. Σε μια στιγμή ο δείκτης έφτασε στο 647,78, μια κορυφή όλων των εποχών. Ο δείκτης μετοχών της MSCI σε ολόκληρο τον κόσμο, έφτασε επίσης σε ρεκόρ υψηλών. Στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,52%.
Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν 0,69%. Στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,61%. Ο Ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 1,01% και έφτασε στο υψηλό των 29 1/2 ετών. Το επενδυτικό φρόνημα πήρε μια πρόσθετη ώθηση αφού τα ιαπωνικά στοιχεία έδειξαν ανάκαμψη στις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +1,33%.
Οι μετοχές στην Κίνα αυξήθηκαν 0,15%. Στις 9:00 δική μας ώρα όμως ήταν στο -1,12%. Οι μετοχές της Νότιας Κορέας σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 1,26% και διαπραγματεύθηκαν κοντά σε υψηλό ρεκόρ. Στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +2,02%.
Τα ΣΜΕ e-mini του S&P 500 των ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,11% στο ασιατικό εμπόριο, αφού οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν νέα ρεκόρ την Τρίτη, ενισχυμένες από θετικά νέα σχετικά με τα εμβόλια και την φαινόμενη πρόοδο στις συνομιλίες τόνωσης των ΗΠΑ. Στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,35%.
Η βρετανική λίρα άλλαξε λίγο πριν από τις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.